HAYIRLISI OLSUN SAYIN BOLAT
Mübarek Kurban Bayramı’nın ardından sizi de daha fazla bekletmeden yeni yazımızı dökelim satırlara.. Yeni yazımıza geçmeden ise, göreve bir süre önce getirilen yeni Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat'ı sizlere tanıtıp kendisine hayırlı olsun diyelim...
İŞTE YENİ BAKAN BOLAT
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, 30 Ağustos 1963 tarihinde İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ekonomik İlişkiler Bölümü’nden 1984 yılında mezun oldu. Yüksek Lisans eğitimini Avrupa Entegrasyonu alanında Amsterdam Üniversitesi Avrupa Enstitüsü’nde tamamladı. Almanya-Kiel Üniversitesi Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nün yüksek lisans düzeyindeki Uluslararası Ekonomi ve İşletme programından mezun oldu. Doktorasını ise Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Enstitüsü’nde tamamladı.
2014 yılında Doçent, 2019 yılında ise Profesörlük unvanını aldı.
Eylül 2015 – Eylül 2020 tarihleri arasında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde Uluslararası Ekonomi, Yönetim, İşletme ve Girişimcilik alanında Yüksek Lisans dersleri vermiştir. 1 Ekim 2020 tarihi itibarıyla İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak göreve başlamıştır.
“Girişimcilik ve Yeni İş Modelleri” ile “Liderlik Teorileri” dersleri vermiştir. 30’a yakın rapor, 4 kitap ve 300’ü aşkın makalesi yayınlandı.
MÜSİAD DA GÖREV YAPTI
İktisadi Kalkınma Vakfı’nda (İKV) 1982-1993 yılları arasında uzman-araştırmacı olarak çalışan Bolat, 1993 yılında Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Sekreterliği görevine başladı. MÜSİAD Yönetim Kurulu’ndaki 15 yıllık görev süresi içinde 7 yıl Genel Sekreter, 4 yıl Genel Başkan Yardımcısı ve Nisan 2004-2008 yılları arasında 4 yıl süresince MÜSİAD Genel Başkanı olarak görev yaptı. 2008’den bu yana MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti Üyesidir. 2006-2008 yılları arasında 3 yıl boyunca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (TOBB-DEİK) Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu üyesi olarak görev yaptı.
ALBAYRAK Holding AŞ’de Genel Koordinatör (CEO) olarak Mayıs 2000’den 2 Haziran 2023 tarihine kadar, 23 yıl boyunca görev yapmıştır. 2015 yılı Haziran ayından itibaren Albayrak Medya Grubu tarafından yayınlanan Derin Ekonomi, Haziran 2019’dan bu yana ise Z-Raporu isimli ekonomi dergilerinin üst yöneticiliğini ve köşe yazarlığını yapmıştır. KREA-MICE Organizasyonu’nun 2021 ve 2022 yıllarında düzenlediği Altın Lider Ödülleri Yarışmasında iki yıl üst üste “Türkiye’nin En Başarılı CEO’ları – Altın Lider Ödülü”nü kazanmıştır.
AK PARTİ VE EKONOMİ ÇALIŞMALARI
AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda (MKYK) 3 yıl süreyle (Eylül 2012-Eylül 2015) üye ve Ekonomik İşler Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 2015-2016 yıllarında AK Parti Siyasi Erdem ve Etik Kurulu asil üyesi olarak çalışmalar yaptı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyeliği, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Mütevelli Heyet üyeliği, TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu üyeliği, TOBB Türkiye - Pakistan İkili Ortak Ticaret ve Sanayi Odası Türk Tarafı Başkanlığı, TOBB-TİM Yönetim Kurulu üyeliği, İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği Yüksek İstişare Kurulu üyeliği, Konya Sanayici ve İşadamları Derneği İstişare Heyeti üyeliği, Arap-Türk İşadamları Derneği Yüksek İstişare Heyeti üyeliği, Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyeliği, İlim Yayma Cemiyeti Yüksek Müşavere Heyeti üyeliği, İstanbul Darülfünun İlahiyat Vakfı ve Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfında Kurucular Kurulu üyeliği, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Yüksek İstişare Heyeti üyeliği, Sabahattin Zaim Araştırma Merkezi İstişare Kurulu üyeliği, İktisatçılar Derneği İstişare Heyeti üyeliği, Dostlar Divanı İstişare Heyeti üyeliği, 7 Hilal Gençlik Derneği Akil İnsanlar Heyeti üyeliği, Marmara Üniversitesi Mezunlar ve Mensuplar Derneği İstişare Kurulu üyeliği, Karadeniz Vakfı üyeliği, Mimar ve Mühendisler Grubu Derneği Yüksek İstişare Heyeti üyeliği, İstanbul Aile Vakfı Yüksek İstişare Kurulu üyeliği görevlerinde bulunmuştur.
Ayrıca, Eylül 2015 - Eylül 2020 tarihleri arasında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyeliği ve İZÜ Girişimcilik ve Liderlik Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanlığı, 2014-2019 yılları arasında İstanbul Ticaret Odası Ekonomi Danışma Kurulu üyeliği, 2014-2018 yılları arasında Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyet üyeliği, 2013-2017 yıllarında ise KİSVA-Kıbrıs İlim Ahlak ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Mütevelli Heyet üyeliği yapmıştır.
Prof. Dr. Ömer Bolat evli ve 2 çocuk babası olup, çok iyi düzeyde İngilizce ve iyi düzeyde Almanca bilmektedir. Tekrardan hayırlısı olsun...
TÜTÜN EKİBİNİ BİLİR MİSİNİZ?
Bu yazımda sizlere Ticaret Bakanlığı’nın pek adı sanı duyulmayan ama çok önemli bir birimi aynı zamanda ülke ekonomisine yaptıkları katkılarla göz dolduran 'TÜTÜN EKİBİ'nden söz etmek istiyorum. Onları çalışmalarından ve özellikle son raporlarını aktarmak istiyorum.
İŞTE TÜTÜN EKİBİ
Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda oluşturulan tütün ekibi bir yıllık faaliyeti döneminde 30,6 Milyon Liralık Kaçak Ürün Girişi engelledi.
Raporda aynen böyle diyor: Devam edelim bizim TÜTÜN EKİBİNİ sizlere tanıtmaya...
NEDEN KURULMUŞTUR?
Ticaret Bakanlığı Tütün ve Tütün Mamulleri Kaçakçılığı ile İlgili Bakanlık koordinesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı personel görevlendirilmesi ile tütün özel ekibi oluşturulur.
Bu ekibin oluşturulmasının en büyük amacı, operasyonların ve denetimlerinin ve taşrada yapılacak operasyonların koordine edilmesi sorunlu ve riskli alanların tespiti ve buna yönelik çözüm önerilerinin üzerinde çalışmalar yapmak.
Bir yılı aşkın süredir faaliyetlerini sürdüren tütün özel ekibi, sigara, tütün, makaron, doldurulmuş makaron, sigara kâğıdı, sigara filtresi, nargile tütünü, elektronik sigara gibi tütün mamul kaçakçılığı bunun yanı sıra yasal izni olmadan sigara kâğıdı ithalatı, kayıt dışı makaron üretilmesi ile ilgili operasyonlara imzalarını attılar.
Ekip ayrıca mevzuat değişikliği çalışmalarına katkı verdi.
-İŞTE RAPORDAKİ TÜTÜN EKİBİ-
Elimdeki rapora göre, tütün özel ekibi 2022 yılı içerisinden 19 kaçakçılık olayına müdahale etti. Bu operasyonlar kapsamında ele geçirilen ürünlerin piyasa değeri ise 30,6 MİLYON
Ekibin yaptığı operasyonlar kapsamında olaya adı karışan sorumlulara 2,1 MİLYON CEZA kesildi.
EKİBİN ELE GEÇİRDİĞİ ÜRÜNLERİN MİKTARLARI İSE ŞÖYLE:
1-) 44 MİLYON MAKARON
2-) 5.5 MİLYON DOLDURULMUŞ SİGARA
3-) 13.9 BİN KİLOGRAM TÜTÜN
4-) 600 KİLO NARGİLE TÜTÜNÜ
5-) 9.4 MİLYON SİGARA FİLİTRESİ
6-) 211.5BİN SİGARA KAĞIDI
Bunun yanı sıra operasyon kapsamında kaçak eşya taşımasında kullanılan 4 araca el konuldu. Yapılan operasyonlarda 19 kişi hakkında kaçakçılıkla mücadele kapsamında adli işlem başlatıldı.
KAÇAKÇILIK YOĞUN VURGUSU
Raporun operasyonlardan sonra önemli bir bölümünü de tespitler oluşturuyor. Raporda, tütün mamullerinin yoğun şekilde kaçakçılığa ve kayıt dışı üretime konu edildiğinin altı çiziliyor. Hal böyle olunca da hem rutin hem müşterek operasyonların hızla yayıldığına dikkat çekiliyor.
RAPOR ŞÖYLE DEVAM EDİYOR;
Söz konusu eşyanın kaçakçılığa konu edilmesi durumunda oluşan vergi kaybı ve haksız rekabet ortamı ülke ekonomisine zarar verirken, piyasaya arz edilen standart dışı ve kalitesiz ürünler, üretildiği koşullar ve içerdiği maddeler sebebiyle çevre ve toplum sağlığını tehdit ediyor.
Gümrük Muhafaza Ekiplerince tütün ve tütün mamulü kaçakçılığına ilişkin risk analizi çalışmaları, alınan ihbarlar ve genel kontroller kapsamında sınır kapılarında ve ülke içinde rutin, müştereken ve operasyon denetimler hız kesmeden yapılıyor.
Ticaret Bakanlığı’nın içerisinde bir birim. Görevi ve üzerine aldığı sorumluluk büyük. Ne diyelim Allah yardımcıları olsun.
Devam edeceğiz önümüzdeki süreçte bu birimin çalışmalarına...