TÜRKİYE'NİN YÜZÜNÜ GÜLDÜREN ADAM

Atilla KÖPRÜLÜOĞLU

TÜRKİYE'NİN

YÜZÜNÜ

GÜLDÜREN

ADAM

O bir insan hazinesi...

O bir dost kumbarası...

Zincirlendi, zindana atıldı, mahkemelerde süründürüldü yine af dilemedi; hep direnen oldu yurtsever Atatürkçülüğüyle.

O, “İlkelerin olacak. Seni satın alamayacaklar.
Aptalların uydurduğu atasözlerine inanmayacaksın: 'Paranın satın alamayacağı şey yoktur', 'Herkesin bir fiyatı vardır' gibi sözlere kanmayacaksın. Onurunla, kimliğinle ve beyninle akıllı yaşayacaksın. Üreteceksin, seveceksin, sevileceksin inançlarının arkasında duracaksın.
Sevgilerin karşılıksız, yardımların gizli olacak. Seni attan, ottan ayıran özelliğin farkına varacaksın. Çünkü sen insansın ve bunu yakaladığın gün bembeyaz yaşayacaksın” yazan Müjdat Gezen’di!

***

Dile kolay, 61 yıldır sahnelerin tozunu yutuyor. Tiyatroda, sinemada, dizilerde! Yani; bir ömür! Müjdat Gezen’in 78 yıllık hayatı belgesel oldu. Yönetmenliğini ve senaristliğini Sözcü Gazetesi'nin yazarı Gökmen Ulu yaptı. O nadide yaşamı, bir kuyumcu titizliğinde işledi, yüzlerce kişiyle görüştü, binlerce fotoğrafı tek tek inceledi, videolar buldu ve belgeseli çekti!

Belgeselin gala gösterimi de, “Ben İstanbul doğumluyum, ama İzmirli’yim diyen” Müjdat ustanın isteğiyle İzmir’de yapıldı.

Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi’ni dolduran konuklar, görkemli gecede 95 dakikalık belgeseli büyük bir ilgiyle izledi. Gökmen Ulu’nun, “Bu akşam bizleri Müjdat Gezen sevgisi ve onun çok güzel temsil ettiği ortak değerlerimiz bir araya getirdi. 61 yıldır Türkiye’nin yüzünü güldüren adam ve onun değerli ailesi, sevgili İzmirimize hoşgeldiniz” demesi, ayakta alkışlandı.

Ben konuşmasında en çok, “Ben onun yüreğine baktım, o para değil, insan biriktiren Müjdat Gezen” ifadesini çok beğendim.

Müjdat Gezen’i; ailesi, arkadaşları, dostları ve öğrencileri anlattı. Anlatıcılar arasında, aile bireyleri ve çocukluk arkadaşlarının yanı sıra, şu ünlüler yer aldı (Alfabetik sırayla):

Alper Kul, Barış Dinçel (Savaş Dinçel'in oğlu), Cem Yılmaz, Av.Celal Ülgen, Cüneyt Arkın, Çağlar Çorumlu, Demet Akbağ, Dolunay Soysert, Erkan Can, Prof. Dr. Emre Kongar, Erol Evgin, Ezgi Mola, Gonca Vuslateri, Günay Karacaoğlu, İlker Ayrık, 26. Genelk Kurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Kandemir Konduk, Kıvanç Tiner, Mustafa Alabora, Perran Kutman, Şebnem Bozoklu, Şevket Çoruh, Yönetmen Temel Gürsu, Türkan Şoray, Türker İnanoğlu, Orhan Aydın, Özden İnönü Toker, Uğur Dündar, Yasemin Yalçın, Zülfü Livaneli.

***

Sanatıyla, bağımsız karakteriyle, yurtseverliğiyle, yıllardır toplumu uyutanlara karşı

uyandırmaya çalışandır Müjdat Gezen…

O, bir dostluk, sevgi ustasıdır... Hayata bakışı, yaşadıkları, bildikleri, bilmedikleri, sevdikleri, hazları, tutkularıyla, türlü duygularıyla...

“Hayat denen karamela ne tuhaf bir lezzet. Hep iyi bir insan olmak için çalıştım hayatta” yazandır o! Müjdat Abi’ye göre; “yaşamak sanat, sanat yaşamak!”

Önemli olan da; doğumla ölüm arasında geçen o yaşamak denen zamanı iyi yaşamak, hayatı paylaşmak, yüreğiyle sevmek!

Belgeselin bitiminde perdeye yansıyan şu cümle herşeyi anlatıyordu, neşeyi de hüznü de; “Bir mum yak kalbe, karanlık senden ürksün sen gül, dünya gülsün…”

Teşekkürler Müjdat Gezen usta. Teşekkürler Gökmen Ulu kardeşim...

İyi ki varsınız...