88. İzmir Enternasyonal Fuarı “Sinema Burada Festivali”, zengin içeriği ve birbirinden değerli gösterimleri ile dolu dolu geçiyor. Fuar sonuna dek sürecek festivalin ilk iki gününde üçü galalı olmak üzere toplam 8 uzun metrajlı film gösterimi yapıldı. Sinemaseverler, galalı gösterimlerde filmlerin oyuncu, yapımcı ve yönetmenleriyle bir araya gelirken; bir yandan da atölyeler, söyleşiler ve sergilerle zenginleşen festivalin tadını çıkarıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından bu yıl 88’nci kez düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında gerçekleşen 19. Sinema Burada Festivali, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açılışını yaptığı görkemli bir törenle kapılarını sanatseverlere 11 Eylül’de açtı. Anjelica Akbar’ın sinemaya özel hazırladığı piyano resitaliyle zenginleşen gecede, ünlü oyuncular İpek Bilgin ve Taner Birsel Onur Ödülü, Saadet Işıl Aksoy ve Ozan Güven’e ise Başarı Ödülü alırken; film yapım aşamasındaki projeleri desteklemek amacıyla bu yıl dördüncü kez düzenlenen Kısa Film Proje Yarışması’nın ödülleri de sahiplerini buldu.
Festivalin beyazperdesinde toplam 30 film
Zengin içeriği ve birbirinden değerli gösterimleriyle sinema tutkunlarını Kültürpark İzmir Sanat Merkezi’nde buluşturan festivalde iki gün geride kalırken, festival kapsamında dört galalı gösterimin üçü de tamamlandı. “Bekçi”, “Görülmüştür” ve “Tuzdan Kaide” isimli filmlerin galalı gösterimlerde sinemaseverler filmlerin yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncuları ile buluşma olanağı elde etti. Festivalin uluslararası galalı gösterim filmi olan “My Favorite Public” – “En Sevdiğim Kumaş” ise 14 Eylül Cumartesi günü (bugün) Saad Lostan ve Mariah Tannoury isimli oyuncuların katılımıyla yapılacak. Uzun metrajlı film gösterimleri, Fatih Akın’ın “The Golden Glove” – “Altın Eldiven” ile son bulacak. Toplam 12 uzun metraj film gösterimine sahne olan İzmir Sanat Merkezi’nde 15 Eylül Pazar günü ise 18 filmden oluşan kısa film maratonu yer alacak.
Usta oyuncu son filmiyle anıldı
19. Sinema Burada Festivali’nin ilk galalı gösterimi 12 Eylül tarihinde “Bekçi” isimli filmle başladı. Ulusal ve uluslararası pek çok kategoride ödül alan usta sanatçı Turan Özdemir’in en son rol aldığı film olarak bilinen ve Durmuş Akbulut’un yönettiği filmin gösterimine yapımcılar Elçin ve Engin Çelik ile oyuncu kadrosundan Koray Ergun, Pelin Ermiş, Uğur Karabulut ve Fırat Turgut katıldı.
Fuar İzmir’e kültür olarak çok şey katacak
Bekçi filminin her sahnesiyle İzmir koktuğuna değinen usta oyuncu Koray Ergun, “İzmir Fuarı’na yıllarca tiyatro oyuncusu olarak geldim. İzmir Fuarı’nda da bu filmle buluşmak beni ayrıca mutlu etti. Festival de ayrıca fuarın kalitesini artırmış. Bu sene fuarı çok farklı gördüm. İnsanlar fuara bilinçli gelmeye başlamış onu gördüm. Her biri sanata, sinemaya, tiyatroya yöneliyor. Fuarın İzmir’e kültür olarak çok şey katacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
“Festival İzmir’in sinema potansiyelini açığa çıkarmış”
Filmin oyuncularından Pelin Ermiş ise, “İzmir’de hep daha fazlası olması gerektiğine inanıyorum. İzmir’in bir İstanbul gibi potansiyeli var, bunu açığa çıkarmak gerekiyor. Festival bu anlamda müthiş olmuş. Daha uluslararası bir hale de dönüşebilir bence. Burada kesinlikle çok başka bir ruh var” şeklinde konuştu.
Vizyona girmeden önceki son festival gösterimi yapıldı
Galalı gösterimlerin ikincisi ise senarist ve yönetmenliğini Serhat Karaaslan’ın üstlendiği “Görülmüştür” oldu. Yönettiği 6 kısa filmle pek çok ulusal ve uluslararası film festivalinde 200’ün üzerinde gösterimi ve elliden fazla ödülü bulunan genç yönetmen; ilk uzun metraj deneyimi “Görülmüştür” ile Cannes Film Festivali Cinefondation Residence 2015, Berlin Film Festivali Talent Project Market ve Talent Campus 2015 programlarına seçilmişti. 20 Eylül’de vizyona girecek filmin vizyona girmeden önceki son gösterimi ise 19. Sinema Burada Festivali’nde yapıldı. Galalı gösterime yönetmen Serhat Karaaslan, yapımcı Serkan Çakarer ile oyuncular Berkay Ateş ve Fırat Turgut katıldı.
Türk sinemasına “sıra dışı” bir dokunuş: “Tuzdan Kaide”
Galalı gösterimlerin ikinci gününde ise deneysel sinema alanına katkıları bulunan genç yönetmen Burak Çevik’in ilk uzun metrajlı filmi “Tuzdan Kaide” yer aldı. Dünya prömiyerini Berlin’de yapan filmin gösteriminde ise başrol oyuncusu Zinnure Türe ve görüntü yönetmeni Burak Serin yer aldı. “Tuzdan Kaide” Türkiye sineması adına farklı bir çizgide duran ve zamanla külte dönüşecek nitelikte bir yapımı gözler önüne seriyor.
Atölyelerle zenginleşiyor
Film gösterimleriyle sınırlı kalmayan festivalde, oyunculuk atölyesini ünlü oyuncu Bihter Dinçer moderatörlüğünde tamamladı. “Oyunculuğun Yolculuğu” isimli atölyede çalışmasına katılanlar, Bihter Dinçer’in anlatımından oyuncu olma yolunda yaşanan deneyimleri dinledi. Atölyeler, 14 ve 15 Eylül tarihlerinde ise başarılı yazar ve yönetmen Ümit Ünal, “Sinema Dili” üzerine kurgulayacağı film yapım atölyesinde katılımcılara sinemada hikaye yaratma üzerine eğitimler verecek.
Festivale ayrıca, dünyaya edebiyatçı gözüyle bakan bir sinemacı olan Ümit Ünal’ın 2012’den bu yana görsel anlayışı ve gözlem gücüne dayanarak çektiği fotoğraflardan oluşan karma bir sergi eşlik ediyor.