Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
Yiğitlerde gövde dolgusu başlıyor
İzmirli sanayici ve çiftçilerin 40 yıllık hayali gerçek oluyor. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’ne (KOSBİ)yılda 7.89 milyon m3 sanayi suyu sağlayacak ve aynı zamanda da 13 bin 330 dekar araziye can suyu verecek olan Yiğitler Barajı’nda gövde dolgusu başlıyor. Barajın gövdesi için 2 milyon 700 bin m3 dolgu yapılacağını duyuran DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, projede % 41 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldığını açıkladı.
Yiğitlerde gövde dolgusu başlıyor
Kemalpaşa Yiğitler Barajı’ndaki çalışmaların gece gündüz demeden, aralıksız şekilde devam ettiğini kaydeden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “490 metre uzunluğundaki derivasyon tüneli, batardo imalatları, Gövde ve prit sıyırma kazıları ile 3.9 km uzunluğundaki rölakasyon yolu çalışmalarını bitirdik. Ayrıca yola 3,7 km korkuluk imalatı yaptık. Mayıs ayı sonunda gövde dolgu çalışmalarına başlayacağız. Amacımız hızla çalışarak, belirlenen takvim içerisinde barajın gövde dolgusunu bitirmek” dedi.
Yiğitler barajının gövdesinin Ön Yüzü Beton Kaplı Kaya Dolgu tipinde projelendirildiğini vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, barajının gövde yüksekliğinin temelden 103 metre olacağını hatırlattı. Barajın gövdesi için yaklaşık 2 milyon 700 bin m3 dolgu yapılacağını söyledi
İzmir’e yılda 75 milyon liralık ek gelir
26 milyon 500 bin m3 depolama hacmine sahip olan Kemalpaşa Yiğitler Barajı, tamamlandığında Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) bünyesindeki sanayi tesislerine yılda 7,89 milyon m3 sanayi suyu sağlayacak. Üretim ve istihdam artacak.
Ayrıca barajdan 13 bin 330 dekar arazi de modern sistemle sulanacak. Kemalpaşalı kiraz üreticilerinin yüzü gülecek. Yiğitler Barajı ülke ekonomisine her yıl ortalama 75 milyon ek gelir sağlarken, 630 kişiye de istihdam olanağı yaratacak. Projenin 2025 yılı içerisinde bitirilmesi hedefleniyor.