İŞTE SİZE ‘METAMFETAMİN’ VE ‘CAPTAGON’ RAPORU

Aykut Onur KALAYCI

Uyuşturucu... Ülkemizin hiç eksilmeyen son zamanlarda ise gerek kullanım açısından gerekse yakalamalar açısından rekor üstüne rekor kırılan başımızın belası. Polisi bir yandan, jandarması bir yandan, gümrükçüsü, sahil güvenlikçisi topyekûn savaş verdiğimiz gençlerimiz üzerine çöken bir kâbus.

Ancak Yüce Devletimiz de çok büyük. İnsanını uyuşturucu tacirlerine teslim etmeyecek azimlilikte ve kararlılıkta. Bunu nereden biliyoruz? Bunu kolluk kuvvetlerimiz yaptığı operasyonlardan ve o operasyonların istatistiki bilgiler içeren yıllık raporlarından biliyoruz.

-CAPTAGON VE METAMFETAMİN-

Yazılarımı takip eden okuyucularım çok iyi bilirler. Benim de kırmızı çizgim kamu görevi yapan bir gazeteci olarak uyuşturucu ile yapılan mücadeleyi ve uyuşturucu ile ilgili bazı önemli bilgileri sizlerle paylaşmak.

İşte bu yazımda sizlere yine uyuşturucu ile ilgili bir rapor yazacağım. Yazımın ana temasını metamfetamin ve captagon yakalamaları oluşturacak. ‘Neden bu iki zehir?’ derseniz bunu açıklamak isterim sizlere.

Narkotik raporlarına göre; 2023-2024 yılları arasında eroin ve kokain yakalamaları geçen yıllara oranla düşerken, metamfetamin ve captagon yakalamalarında büyük bir artış var. Bu iki uyuşturucu türü piyasada en çok kullanılan uyuşturucular arasında.. Yakalamalara yani operasyonlara gelecek olursak. İşte devletin raporları ışığında sizlere aktaracağım bilgiler:

ÜLKEMİZ STRATEJİK KONUMA SAHİP

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nın, uyuşturucu imal ve ticareti ile mücadele eden kurumlardan aldığı verilerle hazırlanan raporun sunuş bölümünde, “Ülkemiz Uyuşturucu Kaçakçılığında Stratejik Bir Coğrafi Konuma Sahiptir” tespiti yapıldı. Sunuşta, rapordaki veriler için, istatistiklerin tek başına uyuşturucu sorununu ifade etmeyeceği savunuldu; görülen yakalama miktarı artışlarının, kolluk kuvvetlerin kapasitesinin artışına da işaret ettiği söylendi.

Rapora göre, Türkiye’de 2021’de uyuşturucu ile ilgili 215 bin 771 olay gerçekleşirken, geçen yıl ise yüzde 14,1'lik artışla 246 bin 237 olay kayda geçti. Yakalanan şüpheli sayısı da yüzde 6,5 arttı, 313 bin 786 oldu.

DEVASA YAKALAMALAR

Raporda, türlerine göre yakalanan uyuşturucu miktarları paylaşıldı. Buna göre 2021 yılında 22 ton 202 kilogram eroin yakalanırken 2022 yılında dikkat çeken bir düşüş gerçekleşti, yüzde 64,09 gerileme ile 7 ton 972 kilogram eroin yakalandı. Yakalanan esrar miktarı ise 2021’de 64 ton 125 kilogramdan 2022’de 17 ton 967 kilograma çıktı. Yakalanan miktarlarda düşüş yaşanan bir diğer uyuşturucu türü ise kokain oldu. 2021’de 2 ton 841 kilogram kokain yakalanırken 2022’de ise yüzde 19,07 azalış gerçekleşti ve 2 ton 299 kilogram kokain yakalandı.

MDMA/Ecstasy yakalamalarında da 2022’de yüzde 33,6’lık bir gerileşe gerçekleşti. 2021’de 7 milyon 618 bin 13 adet ecstasy yakalanırken 2022’de 5 milyon 50 bin 325 adet ele ecstasy ele geçirildi.

CAPTAGON VE METAMFETAMİN PATLAMASI!

Captagonda ise, son üç yılda dikkat çekici bir yükseliş söz konusu. 2020’de 2 milyon 875 bin 182 adet captagon yakalanırken bu miktar 2021’de 13 milyon 790 bin 648’e, 2022’de ise 23 milyon 945 bin 26’ya çıktı. Captagon yakalamalarında 2020-2022 arasındaki yükseliş yüzde 732 oldu.

Dikkat çeken bir başka artış ise, metamfetaminde gerçekleşti. 2021’de 5 ton 897 kilogram metamfetamin yakalarken geçen yıl bu miktar, yüzde 193 artışla 16 ton 210 kilograma çıktı.

İŞTE KAÇAKÇILARIN YÖNTEMİ:

Raporun “Genel kaçakçılık eğilimleri” başlıklı bölümünde de metamfetamine geniş yer ayrıldı. “Avrupa’da kristal formda metamfetamin sıklıkla görülürken, ülkemiz metamfetamin yakalamalarında kristal formun yanı sıra önemli miktarlarda sıvı (likit) metamfetamin yakalamaları da görülmektedir” denen bölümde, şu ifadeler de kullanıldı:

“Suç gruplarının sıvı metamfetamin kaçakçılığına, kontrol tedbirlerinde fark edilmemek amacıyla yeni bir taşıma yöntemi olarak başladıkları değerlendirilmektedir. Başta İstanbul olmak üzere bazı illerimizde sıvı metamfetaminin kristal forma dönüştürüldüğü yerler tespit edilmiştir. Çoğunlukla İran uyruklu şahısların yakalandığı bu yerlerde önemli miktarda kristal ve sıvı metamfetamin ele geçirilmiştir. Tespit edilen bu merkezlerde metamfetamin dönüştürme sürecinde kullanılan farklı türde kimyasallar da ele geçirilmiştir.”

241 BİN 821 ŞÜPHELİYE ADLİ İŞLEM YAPILDI

Türkiye'de geçen yılki 246 bin 237 uyuşturucu olayından 202 bin 527'sinin "kullanma amaçlı uyuşturucu madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak" suçu kapsamında olduğu belirlendi. Bu suçu işlediği gerekçesiyle 241 bin 821 şüpheli hakkında işlem yapıldı.

"Uyuşturucu madde imal ve ticareti" suçundan 37 bin 85, "Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun"a muhalefetten 5 bin 725, "uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma ve özendirme"den 585, "Uyuşturucu Maddelerle İlgili Kanun"a muhalefetten 315 olay kayıtlara geçti.

66 bin 70 şüpheliye uyuşturucu madde imal ve ticareti, 4 bin 861 şüpheliye 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun'a muhalefet, 707 şüpheliye uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma/özendirme, 327 şüpheliye 3298 sayılı Uyuşturucu Maddelerle İlgili Kanun'a muhalefet kapsamında işlem uygulandı.

TABİİ Kİ DEVLETİMİZ KAZANACAK!

Evet sevgili okurlarım, bunun adı resmen savaş. Ülkemizin geleceğini uyuşturucu ile karartmaya çalışanlar ile kolluk kuvvetlerimizin adeta göğüs göğüse savaşı. Peki bu kansız, bıçaksız, tüfeksiz savaşı kim kazanacak?

Bundan benim hiç şüphem yok! TABİİ Kİ DEVLETİMİZ KAZANACAK.

Bundan sizin de hiç ama hiç şüpheniz olmasın..!

Kıymetli okurlarım, ayrıca 2024 yılının bu ilk aylarında yine kolluk kuvvetlerimiz operasyonlarını aralıksız sürdürmektedir. Captagon ve Metamfetamin yakalamalarından bazıları şöyledir;

25 OCAK 2024 tarihinde 41 ilde düzenlenen "Narkogüç-46" operasyonlarında, 221 kilo uyuşturucu madde ve 2 milyon 153 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi, 201 şüpheli yakalandı.

26 OCAK 2024’te Gaziantep'te Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesi ve MİT desteğiyle İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince bir depoya operasyon düzenlendi. Depoya yapılan operasyonda 193 bin adet captagon hap, 79 kilo 350 gram captagon yapımında kullanıldığı değerlendirilen kimyasal toz madde, 12,25 gram plaka esrar, captagon hap yapımında kullanılan tablet pres makinesi ele geçirildi.

Yine 1 ŞUBAT 2024 tarihinde Bitlis Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce yapılan operasyonlarda, Tatvan ilçesinde yabancı uyruklu iki şahsın yapılan üst aramasında 10 kilo 190 gram Metamfetamin maddesi bulunduğu tespit edildi.

3 ŞUBAT 2024 tarihinde ise, Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince, Gürbulak Gümrük Kapısı'nda düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 6 kilo 168 gram sıvı metamfetamine el konuldu.

YAZARDAN ÇARPICI NOT

YAZARIN “SON DAKİKA” AKLI KARIŞIK**

Muratbey’in son dönem durulmayan sularında bu kez de soruşturma altındaki muavin vekilinin halen nasıl oluyor da aynı makamında tutulabiliyor olması tartışılıyor kulislerde!..

İdari bir zaaf mı, yoksa masum bir unutma mı?

1 tane kurdeleden kınamaya, hatta görev engeline varan raporda adı gecen memurları acilen bölgeye çeken zihniyet, aynı raporda adı geçip kınama cezası teklif edilen muavini, göreve başlayalı 5 ay olan idare amiri neden halen yerinde tutar?

Ya da dokun(a)mayanlar kimler??

Olayı atlayan ya da unutan Muratbey idaresi mi, yoksa daha yukarısı mı?

Var mı diyeceğiniz müdür bey?

Ömer Hayyam’ın meşhur şiirinden bir dizeyi size hatırlatırım!

“O GİDENLER DE SİZİN GİBİYDİLER”

Gerçekten aklım karıştı. Pes!!!