Çiğli Belediyesi tarafından, 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen İzmir Depreminde hayatını kaybedenler anısına yaptırılan Çiğli Deprem Anıtı düzenlenen törenle açıldı.
Çiğli Belediyesi Heykel Atölyesinde yaptırılan Çiğli Deprem Anıtı'nın açılış töreni, büyük depremin birinci yıl dönümü olan 30 Ekim Cumartesi günü (bugün) Ataşehir Mahallesi Ekol Hastanesi kavşağında gerçekleştirildi. Törene İzmir Milletvekili Bedri Serter, Çiğli Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan, anıtı tasarlayan heykeltıraşlar Ferit Furuncu ve Martı Gül Kalkan ile meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.
Başkan Gümrükçü: “Vatandaşlarımız da dikkatli olmalı”
Açılış konuşmasını yapan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Bu tarz açılışlarda genelde coşku ve heyecan olur ama biz bugün acımızı paylaşmak ve kaybettiğimiz yurttaşlarımızın anısını yaşatmak için buradayız. Türkiye deprem tehdidi altında olan bir ülke. Ülkemizin en büyük sorunu terör ya da emperyalizmin değil deprem gerçekliğidir. Bu da yaşadığımız coğrafyanın deprem bölgesi olmasından kaynaklanıyor. Her şeyi değiştirebilirsiniz ama coğrafyayı değiştiremezsiniz. Çiğli, gelişen ve büyüyen bir kent ama yapı stoku depreme dayanıklı değil. 1999 öncesi yapılarda ikamet eden hemşehrilerimizin dikkatli olması gerekiyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, her 4 binanın 3’ü olası bir depremde yıkılacak kadar riskli durumda. Depremle ilgili mücadele sadece belediyelerin veya devletin mücadelesi değil. Aynı zamanda bazen müteahhitten hakkını arama mücadelesi, bazen de daha iyi konutlarda yaşamak için ekonomi güçlüklerle baş etme mücadelesi. Çiğli Belediyesi olarak, bu anlamda mücadele veren herkesin yanında olmayı görev saydık. Yaptığımız çalışmalarla kentimizi belirli bir noktaya getirdik. Çiğli Arama Kurtarma ekibimiz gerek Elazığ depremi ve Kastamonu’daki sel felaketinde gerekse Antalya’da yaşanan yangın felaketi ve 30 Ekim İzmir depreminde canla başla çalıştılar. Bizleri gururlandırdılar. Onlara ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
“İzmir Depremini unutturmayacağız”
Çiğli’nin deprem ile bağının 1966 yılında Varto’da yaşanan deprem ile ilgili başladığını ifade eden Başkan Gümrükçü, “Bölgemizde yaşayan, şu an aramızda da olan birçok hemşerimiz bu bölgeye Varto depreminin ardından geldi. Kocaeli ve Erzincan depremi sonrasında da göç aldı. Bu anıt sadece 30 Ekim İzmir depremini değil; Türkiye ve İzmir’in tarihini taşıyacak. Burayı seçmemizin bir nedeni var. Burası Çiğli’nin giriş kapısı. ‘Depremin öldürdüğü’ bilinci zihinlerde canlansın istiyoruz. Tramvay ile bu bölgeden geçecek herkes Deprem Anıtı’nı görecek. Bundan sonraki süreçte, gerek büyüklerimizin acısını paylaşmak gerekse toplumsal farkındalığı yükseltmek için yaşadığımız acıyı canlı tutmak ve depreme karşı mücadelemizi dinç tutmak için çabalayacağız. 30 Ekim benim doğum günüm. Geçen yıl da mutlulukla başlayan gün acıyla devam etti. Bundan dolayı İzmir depremini ömür boyu unutmayacağım, kimseye de unutturma fırsatı vermeyeceğim” diye konuştu.