Foça'da Yaşayan deprem Uzmanı Prof Şener Üşümezsoy Son depremleri değerlendirdi. Denizli'nin ilçesi Acıpayam'da olan depremin fay hattında 5.5 - 6 arasında yapılan tespitler yapılan depremler olmuştu. Bu fay hattının çözünürlüğüne baktığımızda Kuzey Batı - Güney Doğu gidişli bir fay buda bütün Burdur Fethiye fay hattının olduğu deprem tezini çürütüyor.
Rodos'dan gelip Fethiye'ye ordan Burdur'a giren yanal atımlı bir fay sistemi söz konusu Bir ucu da Foça'ya dayanmaktadır..Ama bu faylar tek bir fay değil bir çok küçük faylardan oluşmakta . Bu hattaki deprem ise Aktif Türkiye fay haritasında gösterilmeyen , benim daha önce tanımladığım fay hattında olmuştur. Bu fay hattı Menderes vadisinden gelen ve kuzeyde Gediz vadisinden gelen Faylar Denizli'den kuzeye doğru uzanmakta bu gerek Çameli gerekse Acıpayam dağlarını yaratmaktadır. Burdaki fay hattı normal faydır . Bu 6 lık bir depremse 6.5 luk deprem üretme potansiyeline sahiptir. Bu son deprem bu fay hattındaki stresi kısmen boşaltmıştır.
Bu Ege sistemindeki açılmanın en pivot noktası olan noktadan başlayan bir sistemdir. Haritada gördüğünüz gibi gerek Menderes fay hattı gerekse Gediz fay hattı Denizli nin güneyinde tek bir fay hattında birleşmekte bu da tarihte Denizliyi ve Pamukkaleyi yıkan fayın devamıdır. Bu boyutu ile Burdur ve Fethiye fay hattı ile bağlantılı olmadığı orjinal bir bilgidir. Bu tip faylarda 6.5 luk deprem 30 kilometrelik bir alanın kırılması ile oluşur. Alaşehir'deki faydada 6.3 lük deprem olmuştur. Aydın'daki tarihsel depremlerde 6.5 luk depremlerden oluşmaktadır.Bölgede Enerji boşaldı büyük depremler beklenmiyor.