"HER GÜMRÜKÇÜNÜN BAŞINA GELEBİLİR"
EMEKLİ MAAŞI BAĞLANDI AMA İKRAMİYEYİ MAHKEMEDEN ALDI!
ANKARA'DA BİR 'HAK' DAVASI
Düşünün...! Ömrünüzün büyük bir bölümünü gümrükte işinize adamışsınız, her türlü zorluğa, strese, tehlikeye göğüs germişsiniz ve beklediğiniz an gelip çatmış. Yani emekli oluyorsunuz. Ancak o da ne? Devlet maaşı bağlamış ama emekli ikramiyesi ortada yok! Vermem diyor SGK. Sebebi, sebebi sen hem SGK hem Emekli Sandığı’na bağlı çalışmışsın. Benden toplu para alamazsın. Olur mu? Vallahi oluyor. Tıpkı Ankara'da olduğu gibi.
YER ANKARA 6. İDARE MAHKEMESİ
Davacı Fehmi Vural, davalı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı. Yıllarını gümrüğe vermiş çalışan hak arama peşinde. Bereket yalnız değil! Yanında kim var derseniz belgeleri incelediğim kadarıyla Cumhurbaşkanlığı diğer bir anlatımla CİMER kendisini hiç yalnız bırakmamış. Davacı gümrükçünün bütün başvurularını dikkatle incelemiş ve elinden tutmuş. Kendine yakışanı yapmış. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın her konuşmasında vurguladığı gibi 'vatandaşa dokunmuş' dinlemiş, derdine ortak ve çözüm olmuş!
MAHKEME KARARI ÇOK ÖNEMLİ
Biliyorum davanın sonunu merak ettiniz. “Benimde başıma gelebilir” diyenlerin sayısının da çok olduğuna eminim. Bence bu durumdaki her gümrük çalışanı bu köşe yazımın bir çıktısını alıp cebine koysun. Sizin de başınıza gelir mi? Dilerim gelmez...!
Mahkeme davacı gümrükçü Fehmi Vural'ı haklı bulmuş. Haklı bulmasındaki gerekçeleri ileride bu tür davalara emsal bir karar olacak şekilde titizlikle zapta geçmiş. Yapılanın yanlış ve hukuka aykırı olduğunu kesin bir dille ve pek tabii ki ilgili kanun maddeleriyle çok güzel açıklamış.
PEKİ, NE DEMİŞ 6. İDARE MAHKEMESİ?
6. İdare Mahkemesi’nin kararını sizlere her zaman olduğu gibi belgelerle anlatacağım. Okuyun ve yukarıda da dediğim gibi bir çıktısını alıp cebinize koyun ya da arşivleyin...
Dava dosyasının incelenmesinden; davacının, gümrük muhafaza memuru olarak görev yapmakta iken, emeklilik talebinde bulunması üzerine 16.04.2019 tarihinde emekli sevk onayının alındığı ve 15.06.2019 tarihi itibarıyla emekli maaşı bağlandığı halde emekli ikramiyesinin ödenmediği, emekli ikramiyesinin ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Hizmetlerinin tamamı Sandığa tabi olarak geçen ve hizmeti, kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona ermemiş olan Sandık iştirakçilerine 5434 sayılı Kanun’un 89/1. maddesine göre koşulsuz ikramiye ödenirken, Sandığa tabi hizmeti tek başına Sandıktan aylık bağlamaya yeterli olduğu halde, fazladan, diğer bir ifadeyle hiç ihtiyacı yokken hizmetleri birleştirilmek suretiyle Sandıktan aylık bağlanan iştirakçilerin, Sandığa tabi hizmetinin kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona ermediğinden bahisle ikramiyeden yoksun bırakılmasının, eşitliğe ve hakkaniyete aykırılık oluşturacağı açıktır.
Buna göre, davacıya, farklı sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak geçen hizmet süreleri birleştirilmek suretiyle aylık bağlanmış olmakla birlikte, davacının Emekli Sandığı’na tabi olarak geçen hizmet süresinin tek başına Sandıktan aylık bağlanmaya yeterli olması, başka bir anlatımla, hizmet süreleri birleştirmeye tabi tutulmamış olsa dahi, Sandıktan aylık bağlanabilecek konumda bulunması karşısında, Sandığa tabi hizmetinin ne şekilde sona ermiş olmasına bakılmaksızın, 5434 Sayılı Kanun’un 89/1. maddesi hükmü uyarınca ikramiye ödemesinden yararlandırılması gerekmektedir.
Bu durumda, 5434 sayılı Kanun kapsamında 29 yıl 1 ay fiili hizmeti, 1 yıl 6 ay askerlik borçlanma süresi bulunan davacıya emekli ikramiyesinin ödenmesi gerekmekte olup, başvurusunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Öte yandan, hukuka aykırılığı yargı kararı ile saptanan işlem nedeniyle davacının yoksun kaldığı emekli ikramiyesinin dava tarihinden (25/09/2019) itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, işlem nedeniyle yoksun kalınan emekli ikramiyesinin dava tarihinden (25/09/2019) itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine, aşağıda dökümü yapılan 174,65.-TL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta ücretinin kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine, kararın tebliğini izleyen günden itibaren (30) gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne istinaf yolu açık olmak üzere, 26/11/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Olmaz demeyin! Maalesef ülkemizde bu tür olaylara tanık olabiliyoruz. Ama şurasını da pek tabi unutmamak lazım. Türkiye bir hukuk devletidir. Türk Yargısı bağımsız ve haklının yanındadır. Türk insanın sıkıştığında aynı CİMER gibi derdine çare arayacağı kurum, kuruluşlar vardır.
“Hayırlısı olsun Fehmi kardeşim. Hem sana, hem çoluğuna çocuğuna...”
- YAZARIN NOTU -
1-) Yetkililere buradan soruyorum: Yaşadığımız bu önemli pandemi sürecinde, hiç ara vermeksizin Türkiye’nin ithalatına ve ihracatına yön verenlerden başta emekçi gümrük çalışanları olmak üzere, gümrükte iş takibi yapan gümrük müşavirleri ve onların yardımcıları neden Covid-19 Aşı programına dâhil edilmiyor?
2-) Türk tiyatrosunun sevilen ismi, sinema ve tiyatro oyuncusu Sayın Rasim Öztekin'in vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Sanatçımıza Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerim.