AKARYAKIT CAMBAZI ARTIK TOP OYNATABİLECEK Mİ?
AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞI’NDA GÜÇLÜ KANUNLAR
HAKLIYDIK KAZANDIK!
‘KAÇAK AKARYAKITTA MUTLU SON’
Dosyalar hazırladım, seri yazılar yazdım. Sizi bilgilendirirken devletimi uyarıp, yetkilileri harekete geçirdim. Örneğin akaryakıt cambazlarını yazdım. Hani denizden balıkçı tekneleriyle karaya getirilen, sonra da kara araçlarıyla petrol istasyonuna akaryakıt kaçıran cambazları. İşlerine gelmedi.. Kaşlarını çattılar, sağa sola şikâyete başladılar. Hani arada birde üzeri kapalı tehditler. Korkacak halimiz yok elin cambazından, kaçakçısından. Devam ettik yazılara, inatla ve inançla.
AMAN KANUN LAZIM, ÖNLEM ALINMALI!
Örneğin ülkemizde akaryakıt kaçakçılığında kullanılan yöntemleri sıraladım art arda.. Çifte konşimento, mahrece iade, hele hele on numara yağ uygulamaları olmak üzere 12 maddeyi kamuoyu ve ilgililerle paylaştım. Sınıra dikkat çektim. Habur'a Esendere'ye ve bir de bazı gümrüklere.. Mesela Mersin, Gebze Kocaeli Gümrüğü gibi. Yalnız kaçakçı ve cambaz değil, elimdeki bazı verilere göre akaryakıt kaçakçılığının ardında bebek katili PKK'nın da olabileceğini vurguladım. Aman dedim aman...!
Akaryakıt kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı kadar önemli. Yalnız yazılarımla değil, davet edildiğim televizyonların programlarında da işin vahametini ortaya döktüm.
Şükür...! Çok şükür ki, konuya vakıf gazeteciler, eve helal götüren kolluk görevlileri, olayın mali ve adli boyutunu anlayan devletimizin yöneticileri, bürokratları sayesinde akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili çok önemli adım hatta adımlar atıldı.
ÖNCE KANUN TEKLİFİ SONRA ONAY
Önce 'Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' hazırlandı. Bu kanun teklifinin içerisinde 'Akaryakıt ve Vergi kaçakçılığının önlenmesi, vergi tahsilatı güvenliğinin sağlanması amacıyla düzenlemeler yer aldı. Kanun teklifinin verilmesinin ardından TBMM Genel Kurulu'nda, 27 Nisan günü, kanun teklifinin görüşülmesine başlandı. Hemen sonra yani 29 Nisan günü ise, TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe girdi. Biliyorum soracaksınız. Diyeceksiniz ki kanun neler getiriyor? Neler yapılıp, neler uygulanacak?
Şöyle ki, sevgili okurlarım kabul edilen kanunlarla;
TEKLİF NE GETİRİYOR?
● Akaryakıt, LPG, tütün mamulleri ve alkollü içecek sektörlerinde ilk defa faaliyet göstereceklerden 10 Milyon TL, hâlihazırda faaliyet gösterenlerden ise 100 Milyon TL’yi geçmemek üzere bir önceki yıl brüt satışlarının yüzde 1’i tutarında teminat alınacak. Teminatı vermeyenlere 25 bin TL’den az ve 1 Milyon TL’den fazla olmamak üzere brüt satışlarının binde 3’ü özel usulsüzlük cezası verilecek. Ayrıca akaryakıt ve LPG piyasasında olup teminatlarını vermeyenler, teminatlarını verene kadar faaliyetten men edilecekler.
● Akaryakıt piyasasında sahte fatura düzenleme ve ödeme kaydedici cihaza müdahaleye ilişkin haklarında vergi incelemesi olan tesis için başka bir kişiye lisans verilmeyecek.
● Dağıtıcı lisansı sahiplerinin otomasyon sistemini EPDK tarafından yetkilendirilmiş tüzel kişiler aracılığıyla kurması ve sistemin işleyişinden müştereken sorumlu tutulmalarına ilişkin düzenleme yapılmaktadır. Böylece EPDK bayilerden ve dağıtıcılardan gelen verileri güncel olarak denetleyebilecek.
● Ödeme kaydedici cihaz ve otomasyon gibi elektronik sistemlere müdahale eden kişilere vergi kaçakçılığı suçu kapsamında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
● EPDK’dan izin alınmaksızın herhangi bir üründen üretilen maddelerin akaryakıt olarak; ikmal edilmesi, satışa arz edilmesi, satılması, bulundurulması, bu özelliğini bilerek ticari amaçla satın alınması, taşınması veya saklanması da kaçakçılık suçları kapsamına dâhil edilmekte. Bu fiilleri işleyenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ile cezalandırılacak.
● Akaryakıt piyasasında sahte fatura düzenleyen ve kullananlar ile ödeme kaydedici cihaza ve otomasyona müdahale fiillerinin tespit edilmesi durumunda tüm faaliyetler EPDK tarafından geçici olarak durdurulacak ve bu süre içinde söz konusu tesis için başka bir kişiye de lisans verilmeyecek. Kesinleşmiş mahkeme kararına göre, lisans sahiplerinin lisansı iptal edilecek. Ödeme kaydedici cihaza ve otomasyona müdahale fiiline ilişkin olarak verilen idari para cezaları ödenmediği müddetçe lisansa konu tesis için yeni lisans verilmeyecek.
● Dağıtıcıların, herhangi bir dağıtıcıdan aldığı akaryakıtı başka bir dağıtıcıya satması yasaklanıyor. Bu yasağı çiğneyen lisans sahiplerine birinci ihlalde idari para cezası uygulanacak ve iki yıl içerisinde tekrar edilmesi halinde dağıtıcı lisansı iptal edilecek.
● Mevcutta, kanuna karşı hile ve yalan beyanda bulunanların lisansı iptal ediliyordu. Yeni düzenlemeyle bu kişilere, bunların ortaklarına, bunların ortak veya temsilcisi olduğu tüzel kişilere yeniden lisans verilmeyecek.
● Akaryakıt - LPG dağıtıcı ve bayi lisans başvurusu, lisans tadili veya lisans süresi uzatılmasına ilişkin taleplerin yerine getirilmesi için vadesi geçmiş vergi borcu ile SGK’ye vadesi geçmiş prim ve idari para cezası borcu bulunmaması şartı getiriliyor.
Şükür hem de çok şükür.. Kanunun taslağının hazırlanmasından kabulüne kadar kimin emeği geçmişse buradan Allah razı olsun!
Ayrıca kabul edilen akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili kanunlar ve gümrüklerde uygulanmasıyla ilgili yazılarım ilerleyen günlerde devam edecek.
YAZAR NOTLARI
1-) Ticaret Bakanlığı Görevine Getirilen Sayın Mehmet Muş’a Yeni Görevinde Yürekten Başarılar Dilerim. Bakan Muş’un Gümrük Camiasına da Uzak Bir İsim Olmadığını İlerleyen Yazılarımda Örneklerle Sizlere Aktaracağım.
2-) Kıymetli Okurlarım, Akaryakıt Kaçakçılığı İle İlgili Daha Önce Katılmış Olduğum Tv. Programlarını da aşağıdaki linklere tıklayarak izleyebilirsiniz.
http://www.etkihaber.com/saygi-ozturk-ayhan-sefer-ustun-aykut-kalayci-sisler-bulvari-986v.htm
Kaynak: AKARYAKIT CAMBAZI ARTIK TOP OYNATABİLECEK Mİ? - Aykut Onur KALAYCI