Usta Gazeteci Serdar Öztürk bugün A3haber.com adlı sitesinde yazdığı köşe yazısı İzmir'in gündemine bomba gibi oturdu. Öztürk, İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Afyon'dan başlayıp, İzmir'de son bulacak 'zafer Yürüyüşü'nde vatandaşın parasının nasıl harcandığını belgesiyle ortaya koydu. Öztürk'ün yazısı İzmir'de büyük tartışma yarattı.
Serdar Öztürk yazısında şöyle dedi:
Orijinal adı Zafer Yürüyüşü.
25 Ağustos’u 26 Ağustos’a bağlayan gece Atatürk ve komuta kademesinin, Şuhut’tan Kocatepe’ye yaptığı yürüyüşü anmak için Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin düzenlediği ve ilki 2005 yılında yapılan etkinliğe verilen isim.
Gece yapılan zafer yürüyüşüne üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların yanı sıra bir zamanlar asker de katılıyordu.
Yürüyüş Şuhut’tan, başlayıp Kocatepe’de sona ermekte ve Mustafa Kemal’in kullandığı yaklaşık 14 kilometre olan güzergâh yürüyerek geçilmekteydi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi de İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Kocatepe’den başlayıp İzmir’de sonlanacak Zafer ve Anma Yürüyüşü düzenledi.
Yukarıda anlattığım orijinalinden biraz farklı.
Zafer ve Anma Yürüyüşü Kocatepe’den başladı ve 400 kilometrelik tarihi yolculuğun son durağı olarak ise 9 Eylül’de İzmir’de düzenlenecek kurtuluş törenlerinde bitecek.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Afyon’dan İzmir’e uzanan Zafer ve Anma Yürüyüşü’nün ikinci gününde Kocatepe etabını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile yürüdü.
Böylesine uzun ve karmaşık yürüyüş için elbette organizasyon şart.
Organizasyona geçmeden önce tarihin zaman tünelinde geriye gidelim.
Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulmuş, Mustafa Kemal meclisten “başkomutanlık” yetkisini almış ve orduyu büyük taarruza hazırladı.
26 Ağustos 1922 saat 05.30’da “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri” diyerek büyük taarruzu başlattı.
Mustafa Kemal bu emri verene kadar önemli sıkıntılar yaşadı.
Özellikle de ekonomik anlamda.
Orduyu doyurmak, giydirmek, silah ve cephane sağlamak zorundaydı.
TBMM’nin de gündemdeki en önemli konu da buydu zaten.
Nisan ve Temmuz aylarında günlerce süren müzakereler yapılmıştı, ama her seferinde başa dönülüyordu.
Sonunda Müdafaai Milliye Vekili (Millî Savunma Bakanı) Kâzım (Özalp) harekât için gerekli parayı Başkumandan Mustafa Kemal’den istemeye karar verdi.
Kazım Özalp’ın anılarını aktardığı Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlanan kitapta Büyük Taarruz’un ekonomik kaynağı nasıl bulduğunu şöyle anlatılır:
“Büyük Taarruzu, Vekiller Heyeti’nde (hükümette) müzakere ettik. İhtiyaç duyulan kaynak 600 bin liraydı. Maliye Vekili Hasan Fehmi’ye başvurduk. Maliye’de görünürde tahsisat vardı, ama kasada hiç para yoktu. Maliye Vekili bir çare bulamayacağını kati olarak söyledi. Mustafa Kemal Paşa’nın emrinde ve Osmanlı Bankası’nda muhafaza edilen paradan 600 bin lira verilmesi için müsaade istedim. Hemen bankaya emir verdi ve eksiklerimizi tamamladık. Böylece 26 Ağustos’ta Büyük Taarruz’un başlamasını kararlaştırdık.”
Kurtuluş Savaşı sonrası hükümet Mustafa Kemal’e “borç aldığı” 600 bin lirayı geri ödedi.
Mustafa Kemal de o parayı İş Bankası’nın “kuruluş sermayesi” olarak kullandırdı.
Tarihin zaman tünelinde şimdi de ileriye gidelim.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Zafer ve Anma Yürüyüşü’ne.
26 Ağustos’ta Kocatepe’den başlayıp 9 Eylül’de İzmir’de tamamlanacak bu organizasyon için İzmir Büyükşehir Belediyesi Satınalma Daire Başkanlığı ihaleye çıktı.
İhale numarası 2022/658031.
İhale ile birlikte bir de teknik şartname yayınlandı.
Teknik Şartname’nin ses, ışık, sahne, güvenlik gibi “teknik” olan kısımları dışında alınacak “hizmetler” de şöyle sıralanmıştı:
– Dereçine Zafer Yolu Etkinliği: Haluk Levent Konser Hizmeti: Haluk Levent’in kaşesi, en az dört yıldızlı otelde 1 gecelik 18 kişi konaklama, şehirler arası gidiş dönüş ulaşım, şehir içi transfer, backline, kulis ikramı, yemek.
– Yarkın Bora Dj performansı: Yarkın Bora’nın kaşesi, en az 4 yıldızlı otelde 1 gece konaklama, şehirler arası ulaşım, şehir içi transferler, backline, kulis ikramı, yemek.
– Dereçine Zafer Yolu Etkinliği konaklama Hizmeti: Afyon il merkezinde en az dört yıldızlı otelde yarım pansiyon 20 kişi 1 gece konaklama hizmeti.
– Dereçine Zafer Yolu Etkinliği Söyleşi Hizmeti: İdarece belirlenecek 4 konuşmacının en az dört yıldızlı otelde konaklama hizmeti, kulis ikramı ve yemek giderleri.
– Dumlupınar Zafer Yolu Etkinliği: Konser hizmeti, köy tiyatrosu gösterisi ve konaklama hizmeti.
– Sümer Ezgü Konser Hizmeti: Sümer Ezgü’nün kaşesi, en az dört yıldızlı otelde 15 kişinin 1 gecelik konaklama, yurt içi ulaşım, şehir içi transferler, backline, kulis ikramı, yemek.
– Dumlupınar Zafer Yolu Etkinliği Konaklama Hizmeti: Kütahya il merkezinde en az dört yıldızlı otelde yarım pansiyon 20 kişi bir gece konaklama hizmeti.
– Köy Tiyatrosu Gösterisi Hizmeti: En az dört yıldızlı otelde 38 kişi 1 gece konaklama hizmeti, kulis ikramı, yemek, kostüm (1 adet mareşal kostümü ve kalpak, 3 adet zeybek kostümü) dekor (8 adet sandalye, 10 adet tahta tüfek)
– Kemalpaşa Zafer Yolu Etkinliği: Kemalpaşa’da idarenin belirleyeceği yerde konser ve söyleşi hizmeti.
– Onur Akın Konseri Hizmeti: Onur Akın’ın kaşesi, en az 4 yıldızlı otelde 11 kişi 1 gece 1 kişi ise 2 gece konaklama, 12 kişi hava yolu ile ulaşım, şehir içi transferler, backline, kulis ikramı, yemek.
– Kemalpaşa Zafer Yolu Etkinliği Söyleşi Hizmeti: İdarece belirlenecek 4 uzman konuşmacı, en az dört yıldızlı otelde 4 kişi konaklama, kulis ikramı ve yemek.
– Yemek Hizmeti: Zafer Yolu Etkinlikleri kapsamında Afyon Kütahya ve İzmir illerinde 75 kişilik yemek hizmeti. (Başlangıç menüsü, ara sıcak, ana yemek (kırmızı et, beyaz et ve sebze alternatifli) içecek, tatlı veya meyve menüsünden oluşacak.