SAHİPSİZ ALİAĞA...PETROL SIZINTISINI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

SAHİPSİZ ALİAĞA...PETROL SIZINTISINI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

“ALİAĞA’DAN BİR PETROL SIZINTISI HABERİ DAHA”

A+A-

 

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, İzmir’in Aliağa ilçesinde hurdaya çıkan bir yük gemisinin söküm işlemi yapılırken, gemide petrol bazlı sızıntı meydana gelmesini Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Polat “Berrak koyları ile turizmin merkezi olan İzmir’in güzel doğası her geçen gün kirleniyor. Bölgede faaliyet gösteren gemilere ve fabrikalara yapılan denetimler artırılarak gereken ceza işlemleri en ağır şekilde uygulanmalıdır.” dedi.

“ALİAĞA’DAN BİR PETROL SIZINTISI HABERİ DAHA”

Polat “İzmir her yeni güne bir çevre felaketiyle uyanıyor. Aliağa ilçesinde bulunan bir gemi söküm firmasında, hurdaya çıkan bir yük gemisinin söküm işlemi yapılırken söz konusu gemide petrol bazlı sızıntı meydana gelmiş, sızan petrol, rüzgarın ve akıntının da etkisiyle ilçe merkezindeki Avcı Ramadan Parkı Sahil Şeridi ile balıkçı barınağına kadar ilerlemiştir. Kirlilik, hem bölgede yaşayan vatandaşlarımızı hem de balıkçıları tedirgin etmiştir. Daha önce de Aliağa ilçesine bağlı Çakmaklı Mahallesi açıklarında fuel oil birikmesiyle denizde meydana gelen kirlilik, bölge halkının ve tatilcilerin büyük panik yaşamasına neden olmuştu. Gemilerden denize bırakılan petrol atıkları nedeniyle denizdeki ekolojik yaşam ağır hasar görmektedir. Halk sağlığını tehdit eden bu durum balık ölümlerinin yaşanmasına, denizlerde yaşayan binlerce canlı türünün yok olmasına ve çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Bölgede faaliyet gösteren gemilere ve fabrikalara yapılan denetimler artırılarak gereken ceza işlemleri en ağır şekilde uygulanmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM’A SORULAR:

1)Petrol sızıntıları sonucu oluşan kirliliğin deniz ekosistemi üzerinde ki sonuçları nedir? Zararın asgariye indirilmesi adına ne tür önlemler alınmaktadır? 

2)Denizlerin temizliğinin sağlanmasına yönelik uydu takip sistemi kullanılmakta mıdır?

3)Hacizli gemilerin akaryakıt yayılımı tehditlerine yönelik olarak Bakanlığınız tarafından alınan tedbirler nelerdir?

4)Son 5 yılda Aliağa’da yaşanan çevre felaketleri göz önüne alındığında Bakanlığınız tarafından bölgede yürütülen denetim çalışmaları nelerdir? 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.