Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Köşe Yazarı
Yazarın Tüm Yazıları >

MERSİN GÜMRÜĞÜ - KOKAİN - O GENELGE VE SAYIN BAKAN MEHMET MUŞ

A+A-

SORUM ŞU AĞALAR BEYLER!

MERSİN GÜMRÜĞÜ - KOKAİN - O GENELGE VE SAYIN BAKAN MEHMET MUŞ

 

Arkanıza yaslanın başlıyorum...

Mersin Gümrüğü'nde taaaa senelerdir eli ayağına denk, hatırı sayılır uyuşturucu operasyonuna, hangi arama motorunu tararsanız tarayın, hangi arşive sorarsanız sorun rastlayamazsınız.

Peki, ne zamana kadar? Sayın Mehmet Muş bakan olana kadar...! Ne zamana kadar? Bakan Mehmet Muş, 8 Haziran'da o genelgeyi yayınlayana kadar...

Sorum altta bir dakika lütfen...

Devam edelim... Ama gelin görün ki, Haziran ayının ortalarından itibaren Mersin Gümrüğü'nde, 'MUZZZZ' konteynırlarının içerisinde Maaşallah çikitadan çok kokain çıkıyor.

Hepimiz gururlanıyor, ülke adına seviniyoruz. Yazılı ve görsel medyadan da anlayacağımız gibi, Sayın Muş bir süredir Mersin'de... Mersin'de ama hani tabiri caizse Mersin Gümrüğü'nü hallaç pamuğu gibi atıyor. Başarıyı kutluyor eksiklikleri gidermeye çalışıyor. Ardarda açıklamalar yapıyor gazete ve televizyonlarda açıklamaları büyük yer buluyor.

 

Sorum yazının altında acele etmeyin lütfen!

 

Gümrüğün yeni bakanı Muş açıklamasında şöyle diyor:

 

Mersin'de 1 ton 763 kilogram kokain ele geçirilen 2 önemli operasyonu hatırlatan Muş, “Gümrük Muhafaza ekiplerimiz, titiz bir çalışma neticesinde Mersin'de, bir hafta arayla gerçekleştirilen 2 operasyonla ülkemiz tarihinin en yüksek miktarlı kokain yakalamasını gerçekleştirerek uyuşturucuyla mücadelede büyük bir başarıya imza attılar” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Mersin'de, Gümrük Muhafaza ekiplerimizce 15-16 Haziran'da gerçekleştirilen ilk operasyonda 1 ton 300 kilogram kokain ele geçirilmişti. Bu yakalamadan bir hafta sonra da yaklaşık yarım ton kokain ele geçiren Gümrük Muhafaza ekiplerimiz 2 başarılı operasyon sonucunda toplamda 1 ton 763 kilogram kokain ele geçirmişlerdir.

Neredeyse Türkiye'de bir yılda ele geçirilen kokaine denk miktarda kokain, Gümrük Muhafaza ekiplerimizin titiz çalışması sonrası sadece son 1 hafta içerisinde Mersin'de ele geçirilmiştir. Bu başarı Gümrük Muhafaza ekiplerimizin dikkatli ve titiz çalışmasının neticesinde ortaya çıkmıştır. Bu başarıda emeği geçen tüm Bakanlık personelimizi ve kaçakçılıkla mücadelede daima iş birliği içerisinde olduğumuz devletimizin tüm güzide kurumlarını, istihbaratı, emniyeti bir kez daha kutluyorum, tebrik ediyorum."

 

İŞTE 8 HAZİRAN'DAKİ O GENELGE

 

Bakan Muş açıklamalarının arasında çok ama çok önemli bir detayı vurguluyor. Bir genelgeden söz ediyor. Konuşmasını ise şöyle sürdürüyor:

 

“Yasa dışı ticareti önleme Ticaret Bakanlığı’nın öncelikli görevleri arasında bu kapsamda, bu alanda özveriyle çalışıp oldukça memnuniyet verici sonuçlar elde ediyoruz. Ticaret Bakanlığı olarak 8 Haziran'da uyuşturucu kaçakçılığını önlemeye dönük gümrüklerimizde ek tedbirlerin getirildiği yeni bir genelge yayımlamıştık. Bu genelgeyle güzergâh bazlı analizlere ağırlık vermiştik. Yayınladığımız bu genelgenin uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede bundan sonra da önemli katkılarının olacağına inanıyorum.”

 

Sorum yazımın altında sevgili okurlarım;

Şimdi.... Bakan Muş'un 8 Haziran tarihli genelgesine şöyle bir bakalım. Bakalım ki, Sayın Bakan 8 Haziran öncesi kaleme alınan genelgeye göre Mersin Limanı'nı ve diğer liman kontrol noktalarını nasıl görüyor? Bakıp anlayalım ki, 8 Haziran sonrası Muzzz konteynırlarında neden tonlarca uyuşturucu yakalandığını anlayalım.

 

İŞTE O GENELGE

 

Genelgede öne çıkan ifadelere göre, yasadışı uyuşturucu trafiğine ilişkin yürütülen küresel ve bölgesel analiz çalışmaları sonucunda, mevcut yasa dışı uyuşturucu güzergâhlarına ilişkin süregelen risklerin yanı sıra, son dönemde özellikle bazı güzergâhlardaki risklerde artış gözlemlendi.

 

Risk göstergeleri dikkate alınacak!

 

Olası uyuşturucu kaçakçılığı teşebbüslerinin önlenmesi ve tespitine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, deniz taşıtları ve konteynerler ile bunlarda yüklü eşyaya yönelik risk analizi, hedefleme ve kontrol faaliyetlerinin artırılması önem taşıyor.

 

Bu kapsamda risk analizi ve kontrol süreçlerine ilişkin alınması gereken önlemler şöyledir:

"Genel risk unsurlarının yanı sıra, 'Risk Göstergeleri' de risk analizi ve kontrollerde göz önünde bulundurulacak. Risk analizi ve kontrol süreçlerinde eşya cinsi yanı sıra rota/güzergâh eksenli analizlere ağırlık verilecek. Tarama sistemleri, dedektör köpekler ve ilgili diğer tüm yardımcı ekipmanın etkin kullanımına dikkat edilecek. Niteliği ve yoğunluğu sebebiyle X-ray taramasında şüpheli yoğunluk tespit edilemeyen eşya içerisinde uyuşturucu madde gizlenme olasılığına karşı, kontrollerde narkotik dedektör köpeği ve diğer ekipmanlar da kullanılacak. Kontrol edilmesi gereken konteyner sayısının fazlalığı ve bu sayıya bağlı kontrol süresinin uzunluğu da göz önüne alınarak, kontrollerde yeterli personel görevlendirilecek. Narkotik suçlarla mücadeleye yönelik yürütülen analiz ve kontrollere NARKOKİM personeli, gemi arama ekipleri ve konteyner kontrol ekiplerinin etkin katılımının sağlanmasına yönelik tedbirler alınacak."

 

FARKINDALIK ARTTIRILACAK

 

Gümrük işlemleri çerçevesinde yürütülen muayene faaliyetlerinde narkotik risklerin de göz önünde bulundurulması ve bu konuda muayene memurlarının bilgilendirilmesi sağlanacak. Kaçakçılıkla mücadelede görevli personelin 'rip-off' yöntemi (kap kaç) ve mühür manipülasyonu konularında farkındalığı artırılacak. 'Rip-off' yöntemine karşı rastgele kontrol oranı artırılacak ve kontrollerin daha fazla konteyneri kapsayacak şekilde gerçekleştirilmesi sağlanacak. Transit veya dahili ayrımı olmaksızın, belirlenen konteynerlerin gemiden tahliyelerini müteakip gecikmeden 'rip-off' kontrolleri gerçekleştirilecek, kontrollerde dedektör köpekler de dahil gerekli tüm yardımcı ekipman kullanılacak, konteyner içerisinde yük harici çanta, valiz gibi unsurların bulunup bulunmadığı kontrol edilecek."

 

ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARA FIRSAT VERİLMEYECEK!

 

Genelge uyarınca, konteynere ilk müdahalenin ve ilk kontrolün, üçüncü şahısların müdahalesine fırsat vermeyecek şekilde yapılması, üçüncü şahısların konteyner istif alanlarından uzak tutulacak. Göndericisi, alıcısı, hareket ülkesi gibi kriterler kapsamında riskli görülen ve uyuşturucu madde emdirilmiş olabileceği değerlendirilen eşyadan da numune alınarak uyuşturucu madde tespiti konusunda laboratuvar tahliline gönderilecek.

 

NE DİYOR YANİ SAYIN BAKAN?

 

Ne zaman diyor Sayın Bakan 8 Haziran'da...Neden diyor e o da çok açık.. Tedbirler uygulanmıyor, yönetmelikler, kanunlar hiçe sayılıyor. Sen bunları uygula bak ne olacak diyor?..

Sonuç: Sonuç malum...

Cumhuriyet tarihinin en büyük yakalamaları Mersin Gümrüğü'nde yapılıyor. Muz konteynırlarının içerisinden tonlarca zehir ele geçirilip, zehir satıcıları alaşağı ediliyor.

Başta Sayın Mehmet Muş olmak üzere emeği geçenleri kutluyorum.

 

SORULARIM ŞU:

Dedik ya sorularım var, sorularım yazımın altında olacak diye.. Hadi soralım bakalım..

- Mesela 2019 yılından bu yana Mersin'e kaç konteynır muz gelmiştir?

- Bu muz konteynırlarının kaçında Sayın Bakanın genelgesi doğrultusunda hareket edilmiştir?

- Örneğin konteynerler X-Ray cihazına sokulmuş mu, yoksa çikitalar afiyetle yenilmiş midir?

-Muzlar arasındaki beyaz görülmüş müdür?

- Görülmediyse bakan görevlinin gözünde beyaza karşı alerji var mıdır?

- Son olarak Mersin'deki bazı isimler 2019 veya genelge öncesi bu sorularda devlet tarafından araştırılıp gereği yerine getirilir diye panik halinde midir?

 

Bu yazı toplam 1215 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar