Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Köşe Yazarı
Yazarın Tüm Yazıları >

KAPILARIN SIKI KAPATILMASI, KAPININ KOLU ELİNDE OLANLARA ÇOK İYİ BAKILMALI!

A+A-

İnsanın içi sızlıyor ülkemizde yaşadıklarımızdan.. Televizyonda, radyoda veya dijital ortamlarda haberleri seyretmek takip etmek adeta değme korku filmlerini seyretmekten farkı yok. Baba veya anneyseniz haberleri gördükçe içiniz ürperiyor, dönüp evlatlarınıza bakıyor ve yaşadıklarına yaşadığınıza adeta şükrediyorsunuz. Bebekleri öldüren çeteler, kendi kanlarından canlarından savunmasız kız çocuğunu boğup bir çuvala koyan ve bu vahşete ailece karar verip uygulayanlar kanımızı donduruyor, insanlığınızdan şüphe ediyorsunuz. Yaşanılanlar bence suyun üzerindeki buz parçası. Altı mı? Altı inanın bu vahşet ve cinayetlerle kaplı. Denetimin, kontrolün, olmadığı, siyasetin her türlü pisliğin içerisinde olduğu ülkemizde ne yazıktır ki yaşanılanlar bunlar.

Kan, dehşet, çete, siyaset, rant, rüşvet vs....

YA UYUŞTURUCU BATAĞINDAKİ GENÇLER ve ÇOCUKLARIMIZ..

İşte ben bu yazımda yaşananlardan bu kısma değineceğim. Uyuşturucu batağındaki gençlerimizin haline.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2021 yılı 'Narkolog' verilerine göre;

Türkiye'de uyuşturucu kullanımı 21. Yani gençliğin başında daha taze bir filizken. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Kurulu'nun (INCB) 9 Mart'ta açıkladığı 2022 raporuna göre Türkiye'de uyuşturucu kullanımı hızla artıyor. Ayrıca Türkiye diazepam (psikiyatri de kullanılan ilaç türü) kullanımının arttığı ülkeler arasında yüzde 100 artışla 6. sırada yer alıyor.

Yine istatistiklerden yola çıkacak olursak 2020 yılında madde bağlantılı ölümlerin yüzde 93,3' ünü erkekler yüzde 6,7'sini kadınlar oluşturuyor. 2021 yılında uyuşturucu kaynaklı ölümlerde erkeklerin oranı yüzde 90,7 olarak tespit edilirken bu yıldan itibaren kadın ölümlerinde artış gözlenmeye başlıyor. 2021 yılında kadın ölümlerinin oranı yüzde 9,3 olarak belirtiliyor. 2022'ye bakıldığında ise, uyuşturucu kaynaklı ölümlerde erkeklerin oranı yüzde 89 olurken bu oran kadınlarda yüzde 11'e çıkıyor. Yani uyuşturucu belası gençlerimizi, kadınlarımızı öldürmeyi son sürat sürdürüyor.

GENÇLİĞİN BELASI ‘METAMFETAMİN’

Gençliğin uyuşturucudaki yeni tehdidi ise metamfetamin. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2022 yılında yayınladığı 'Türkiye'de metamfetamin tehdidi' başlıklı rapora göre; Türkiye’de ilk metamfetamin yakalaması 2009 yılında İstanbul’da ve İran kaynaklı olarak görülmüştür.

Metamfetamin 1982 yılında 2313 Sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun kapsamına alınmıştır. Ülkemizde 2016 - 2021 döneminde her geçen yıl metamfetamin yakalama miktarlarında artışlar yaşanmıştır. En keskin artış 2020 yılında yaşanmış ve metamfetamin yakalama miktarı bir önceki yıla göre 4 kat artış göstererek 4.168 kg’a ulaşmıştır. 2021 yılında ise metamfetamin yakalama miktarı 5.528 kg olmuştur. 2022 yılının ilk yedi ayında görülen metamfetamin yakalama miktarı ise 8.600 kilograma ulaşmıştır. Bu yakalama verisi metamfetaminin önümüzdeki dönemde de tehdit unsuru olarak kalacağının bir göstergesidir.

TÜM TÜRKİYE'Yİ TEHDİT EDİYOR

Yine Emniyet Genel Müdürlüğü'nün aynı tarihli ve aynı başlıklı raporuna göre 2015 yılında 54 ilimizin sokaklarında yakalanan metamfetamin maddesi 2020 ve 2021 yıllarında 81 ilimizde görülmüştür.

Kullanıcılarının çoğunluğunun ise gençlerden olduğu ne yazık ki, kayıtlara geçmiştir. Uyuşturucu ile mücadelede adeta savaş veren Emniyet Genel Müdürlüğü'nün raporunun sonucu ise oldukça düşündürücü ve kaygı vericidir. Raporda uyuşturucu kullanımı ve beraberinde ölümlerle ilgili şu değerlendirme yapılmıştır.

ÜLKEMİZDE ÖNEMLİ BİR SORUN

Metamfetamin kaynaklı olay/şüpheli sayıları ve ele geçirilen madde miktarlarındaki artış, doğrudan madde bağlantılı ölüm oranlarına da doğrudan yansımıştır. Ülkemizde aşırı doz ölümlerin 941 olarak en yüksek görüldüğü 2017 yılında meydana gelen ölümlerde metamfetamin görülme oranı %7,8 iken, 270 ölümün meydana geldiği 2021 yılında bu oran %46,3 olmuştur. Tek başına metamfetamin kaynaklı ölümler 2017 yılında binde 3 iken, 2021 yılında %38,3’e çıkmıştır.

Türkiye’de 2017 yılından bu yana ölüm sayıları düşerken, ölümlerde metamfetamin görülme oranının yükselmesi dikkat çekicidir. Adli Tıp Kurumu tarafından 2022 yılı Temmuz ayı sonuna kadar raporlanan doğrudan madde bağlantılı ölüm sayısı 48’dir. Bu veri ışığında doğrudan madde bağlantılı ölüm sayılarında 2021 yılının aynı dönemine göre %22,6’lık düşüş görülmüştür. 2021 yılındaki ölümlerin %33,9’unda metamfetamin maddesi görülmesine rağmen, 2022 yılında bu oran %68,8’e çıkmıştır. 2021 yılının aynı döneminde %16,1 olan tek başına metamfetamin kaynaklı ölümlerin 2022 yılında %25 oranına çıkması, ülkemiz için önemli bir sorun olarak kabul edilmektedir.

NELER OLUYOR BİZE?

Evet hepimiz bu soruyu soruyoruz kendimize. Neler oluyor bize? Bebekleri öldüren çeteler, masum çocukları ailece kafa kafaya verip katledenler ve uyuşturucu belasına, cinayetine kurban verdiğimiz gençler, gençlerimiz. İşin vahametini merak ettiyseniz sizlere uyuşturucu ile ilgili yazdıklarımı okumanızı tavsiye ederim. Ha uyuşturucu ile ilgili yine yazılarımı okumanızı tavsiye ederim sizlere.

Bana görev uyuşturucu ile mücadele edilecekse önce 'KAPILARIN SIKI KAPATILMASI' ve beraberinde 'KAPININ KOLU ELİNDE OLANLARA DA İYİ BAKILMALIDIR'

Güzel günlerde, güzel yazılarda buluşmak üzere..

 

Bu yazı toplam 13 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar