KANİ BEKO: YASA ÇIKARALIM, İŞÇİLER ÖLMESİN
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, Meclis’te Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine dikkat çekti.
KANİ BEKO: YASA ÇIKARALIM, İŞÇİLER ÖLMESİN
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, Meclis’te Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine dikkat çekti. Beko, “İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleriyle ilgili ILO kriterleri uygun bir yasa çıkartalım, işçi kardeşlerimizin ölmesini engelleyelim. Görevimiz bu insanları öldürmek değil, yaşatmaktır!” diye konuştu.
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Türkiye’de hemen her gün bir işçi ölümü haberiyle sarsıldıklarını belirterek iş sağlığı ve iş güvenliği önlemleri için yasa çıkarılmasını önerdi. Beko, Meclis’te yaptığı konuşmada “İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleriyle ilgili ILO kriterleri uygun bir yasa çıkartalım, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmazsa hayatını kaybeden işçi sayısı maalesef artacaktır. Gelin bir yasa ile bundan sonra işçi kardeşlerimizin ölmesini engelleyelim. Bizim görevimiz bu insanları öldürmek değil, yaşatmaktır” dedi.
GÜVENLİK İÇİN İŞÇİLERİN SENDİKALI OLMALARI ŞART
İşçilerin sendikalı olmadıkları için haklarını arayamadıklarına, sendikacılık yaptığı dönemde tanık olduğunu ifade eden Beko, “Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'nun istatistiklerine göre her yıl 2 bine yakın iş cinayeti oluyor. Dünya Sağlık Örgütü diyor ki, siz bunları 5'le çarpacaksınız. Neden? Meslek hastalıkları hastanesinde yatan işçi arkadaşlarımızdan her yıl maalesef 10 bine yakınının öldüğünü Uluslararası Çalışma Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü tespit etmiş. Yedi yıl Uluslararası Çalışma Örgütü'nde bakanlarımızla birlikte görev yaptım, her yıl Türkiye'nin Aplikasyon Komitesinde değerlendirilmesi Türkiye açısından utanç verici bir durum. Kırk beş yıl sendikacılık, yıllarca da konfederasyon genel başkanlığı görevlerimde işçi kardeşlerimin sıkıntılarını gözledim. Soma'ya gittim, bakanlarla birlikte yaşananları yerinde tespit ettik; Ermenek'te yaşadıklarımızı yine bakanlarla tespit ettik. Öncelikle gittiğimiz yerlerde tehlikeli ve riskli iş yerlerinde çalışan işçi arkadaşlarımız sendikalı olmamalarından dolayı iş yerlerini İş Teftiş Başkanlığına ifade edemiyorlar. Dolayısıyla birinci derecede tehlikeli ve riskli iş yerlerindeki arkadaşlarımızın öncelikle sendikalı olması gerekiyor” şeklinde açıklama yaptı.
Ayrıca, “İşçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili uzmanlar bir araya gelmişler, sendika kurmuşlar. İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası, bu çok sevindirici. Kamuda ve özel sektörde artan iş kazalarının durdurulması isteniyorsa İşçi Sağlığı ve Güvenliği çalışanlarının istihdamı ertelenmemeli veya bu karar işverenlerinin takdirine bırakılmamalıdır. Ertelemeler iş güvenliği kültürüne gerçekten çok zarar vermektedir. Önemli olan kalıcı çözümlerle bu kültürü ve sistemi iyileştirme çalışmalarına katkıda bulunmak ve zaman kaybetmeden çalışmalara başlamaktır” değerlendirmelerinde bulunmuştur.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.