Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Köşe Yazarı
Yazarın Tüm Yazıları >

KAÇAK SİGARANIN ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİYLE MÜCADELE

A+A-

Kaçakçılık türünün birincisi ya da kaçakçının en çok rağbet ettiği kaçakçılık olayının başında gelen sigara kaçakçılığı devletin kasasını sömürmeye devam ediyor.

Sizlere yıllardır duyurduğum bu kaçakçılık türü ne yazık ki, son günlerde yeniden ivme kazanıp yükselişe geçti. Yalnız paket sigaralarda değil, sigara imalatında kullanılan makaron, sigara kâğıdı ve doldurulmuş makaron gibi ürünlerin yurda kaçak olarak sokulduğunu da son zamanlarda özellikle başta Emniyetin, jandarmanın, gümrük muhafazanın gerçekleştirdiği operasyonlarda görüyoruz.

Devletin büyük vergi kaybına uğradığı bu kaçakçılık türü ne yazık ki, sigaraya yapılan zamlarla adeta zirve yapmış durumda.. Tabii bunun yanında kaçakçı için kanunda yer alan ceza miktarının da bir hiç olduğunu kabul edersek sigara kaçakçılığının devletin kanını emmeye devam edeceğini tahmin etmek çokta güç olmayacak!

VERGİ KAYBINDA BÜYÜK ARTIŞ

Kaçak sigarada vergi kaybının boyutunu yazıya dökecek olursak sizler için şöyle basından, sivil toplum örgütlerinin arşivlerine bakmak yeterli olsa gerek.

Örneğin; kaçak sigaradan mağdur olan esnafların birliği olan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu bu konu ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulunuyor. Kısa adı TESK olan federasyon başkanı Bendevi Palandöken artan sigara zamlarının kaçak sigarayı adeta patlattığını ve devletin kaçak sigara nedeniyle 50 MİLYAR LİRALIK bir zarara uğradığının altını çiziyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, eş zamanlı baskınlarda tedarik ve dağıtım zincirlerinin ortaya çıkarılması ile devletin kaybının azalacağını söyleyen Bendevi Palandöken, “Artan zamlar sonrasında sigara kaçakçılığının boyutları beklenenin üzerinde artış gösterdi. Son operasyonlarda ilk 6 ayda 3,8 milyon paket kaçak sigara, 893 milyon boş makaron ile 290 milyon doldurulmuş makaron, 192 ton tütün mamulü ve 252 bin puro ele geçirildi. Bu da devletimiz için 50 milyar liralık bir zarar demektir” diyor.

Esnaf başkanı Palandöken, sigaraya zam yaparak sigara içmenin önlenemeyeceğini ancak kaçak sigara olaylarının artarak devam edeceğini de altını çiziyor. Palandöken, kaçak sigaradan ortalama 150 bin esnafın etkilendiğini de sözlerine ekliyor.

KAÇAK SİGARA VERİLERİ BÜYÜYOR VAR MISINIZ BEYLER?

Rakamlara bakarak konuşacak olursak örneğin;

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, kaçak sigara yakalamaları her yıl bu kaçakçılık türünün özellikle son 3 yılda artarak devam ettiğini gösteriyor.

Verilere göre, 2015 yılında 12.284.661, 2016 yılında 11.450.576 2017 yılında 13.901.843 2018 yılında 15.730.259 2019 yılında 17.621.280 2020 yılında 10.810.250 2021 yılında 3.672.254 2022 yılında 2.579.056 2023 yılında 1.144.157 2024 yılında ise (Ocak-Eylül) 1.944.837 paket kaçak sigara ele geçirildiği gözleniyor. Ancak tüm bu yakalamalara karşın yurt içine sokulan kaçak sigaralar daha büyük miktarda oluyor.

100 MİLYARA DAYANDI!

Özellikle son 3 yıldır sigaraya yapılan büyük zamlar kaçakçının iştahını daha da kabartmış durumda..

Devletin vergi kaybının ise yıllık 100 milyar lirayı geçtiği belirtiliyor.

Çeşitli kaynaklara göre, özellikle 2009 yılından itibaren 2014 yılına kadar yasadışı sigara ticareti sürekli artış göstererek yüzde 21’ler seviyesine kadar ulaştı. Daha sonra devletin kararlı mücadelesi, hayata geçirilen yasal düzenlemeler ve artırılan gümrük ve transit kontrolleri sonucunda yüzde 1,5 seviyesine kadar düştü. Ancak sektörün tespitlerine göre, sahte ve kaçak sigara oranı 2021 yılında yeniden yükselişe geçerek bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.5 seviyesine kadar ulaştı.

PERDENİN ARKASINDA PKK VAR!

Peki kaçak sigaranın arkasında yani sahnenin arkasında kim var?

Sizlere bu köşeden örnekleriyle defalarca yazdım.

Kaçak sigaranın arkasında özellikle Kuzey Irak, Suriye ve İran’da adeta şirketleşmiş terör örgütü PKK var. Art arda darbeler yiyen terör örgütü geçmişte olduğu gibi finansmanını kaçak sigara, tütün ve uyuşturucudan sağlayarak ayakta kalmaya devam ediyor.

DEVLETİN SİGARA VERGİSİNDEN KAZANCI YÜKSEK

Tütün mamulleri sektörünün; vergi geliri, ihracat ve istihdam açısından ülke ekonomisi açısından kritik sektörlerin arasında yer aldığını dikkat çeken sektör temsilcileri, 2023 yılında tütün mamullerinden sağlanan 176,6 milyar liralık ÖTV gelirinin, aynı yıl toplanan toplam ÖTV’nin beşte birine, toplam vergi gelirlerinin ise yüzde 4’ünden fazlasına karşılık geldiğine işaret ediyorlar.

Vergi gelirinin yanı sıra 2023 yılında tütün mamulleri ihracatından 681 milyon dolar gelir elde edildi.

PEKİ NE YAPILMALI?

Yazımızın özetine göre, kaçak sigara olayının devlete maliyeti oldukça fazla ancak sigara satışının kanun ve kurallara göre yapılması durumunda ÖTV ve diğer vergilerle birlikte oldukça yüksek. Ama kaçak sigaranın özellikle son üç yılda büyük artış gösterdiğini kabul edersek devletin bu kaçakçılık türüyle sadece sahada değil, kanunlar çerçevesinde de mücadele etmesi kaçınılmaz.

Örneğin, Yurda Kaçak Sigara Başta Olmak Üzere Kaçak Eşya Sokanlar İçin Uygulanan Kanun Aynen Şöyle:

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun ilgili maddesine göre; “(1) Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır”;

Yine;

Sigara veya alkol kaçakçılığı suçunu iştirak etmeksizin, sigara, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin piyasada satılması, satışa arz edilmesi, taşınması veya satın alınması hâlinde, suçun cezası 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezasıdır (5607 sayılı K.md.3/18).

Ambalajlarında bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaret bulunmayan ya da taklit veya yanıltıcı bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretleri taşıyan sigara, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkileri;

Ticari amaçla üreten, bulunduran veya nakleden,

Satışa arz eden veya satan,

Bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alan, kişi 3 yıldan 6 yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır (5607 sayılı K.md.3/18).

Yukarıda bazı kanun maddeleri ile özetlediğimiz kaçakçılık suçunun kanun karşısındaki cezaları oldukça rahatsız edici. Bu cezalar kaçakçı için caydırıcı değil adeta azmettirici nitelik taşımakta.

Birinci olarak başta sigara kaçakçılığı olmak üzere bu ve benzeri ürün kaçakçılığındaki cezalar arttırılmalıdır.

27-Kasım-2024 tarihli RESMİ GAZETE’de çıkan Yönetmelik Değişikliği ile bandrollemenin nasıl yapılacağı, makaron ve sigara kâğıdı kullanımı, makinelerin nasıl değerlendirileceği, uygun çıkmayan ürünlerin nasıl yok edileceği yeniden ek olarak değerlendirilmiştir.

Gümrük idareleri açısından en önemlisi sigara transitleri nereye yapılmaktadır?

Bu sigaralar nelerdir?

Ülke içinde yakalanan sigaraların ne kadarı transite konu olan sigaralardır?

Araştırma yapılmamaktadır. Transit sigaralar aşırı artış göstermektedir. Birçok transit Suriye’ye yapılmaktadır. Suriye diye bir bölge haritada olmadığı halde, sigara transiti hiç durmadan artarak devam etmektedir. Komşu ülkelerimizin hiçbiri yerli milli sigaralarımızı kullanmamaktadırlar.

Transit izinleri nasıl ve kimlere verilmektedir?

Yani birincisi kaçakçılık suçunun arttırılması mutlaka ve mutlaka hayata geçirilmelidir.

Şimdi...! İkincisi demeden hemen araya girelim. Önce yakalama istatistiklerinden sonra da son günlerde yakalanan devasa kaçak sigara yakalamalarına bir göz atalım..

Buyrun...!

Bakın istatistiki bilgi vermiş devletin haber ajansı..

Anadolu Ajansı muhabirinin derlediği araştırma haberinde şu satırlara yer veriliyor:

'2020-2024 yıllarında 472,2 milyon lira değerinde 20,4 milyon paket sigara ele geçirildi. Aynı dönemde 214,9 milyon liralık yaklaşık 1,3 milyon kilogram kaçak tütüne el konuldu.

Bu dönemde ele geçirilen 113,8 milyon paket sigara kağıdının değeri 90,1 milyon lira olurken, 349,4 milyon paket sigara filtresinin değeri de 109 milyon lira olarak kayıtlara geçti.

Böylelikle kaçakçılıkla mücadele faaliyetleri kapsamında 5 yılda yaklaşık 886,3 milyon lira değerinde sigara, tütün, sigara kâğıdı ve filtresi ele geçirilmiş oldu.

2020-2024 döneminde ele geçirilen tütün mamulleri ve değerlerine ilişkin veriler şöyle:

 

Paket/Kilogram

Değer (TL)

Sigara

20.371.145

472.185.156

Tütün

1.270.697

214.925.854

Sigara kâğıdı

113.853.930

90.129.350

Sigara filtresi

349.437.056

109.049.852

Toplam

484.932.828

886.290.212

 

Sigara Kaçakçılığı, Makaron ve Doldurulmuş Makaron Kaçakçılığında Başta Emniyet Olmak Üzere Jandarma ve Gümrük Muhafazanın 2025 Yılının Ocak Ayından Başlamak Suretiyle 22 Şubat’a Kadar Yaptığı Yakalamaları Aşağıda Sizlere Aktarmak İstiyorum:

14 ŞUBAT / LİMANDA DEV YAKALAMA

Karasu Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen risk analizi ve hedefleme çalışmaları çerçevesinde, Karasu Gümrük Sahası'na gelen bir çekici riskli olarak değerlendirildi.

Değerlendirilmesi üzerine X-Ray taraması ve hassas burunlu dedektör köpeğinin de katıldığı detaylı aramalar sonrasında, rulolara gizlenmiş halde yabancı bandrollü 113 Bin paket sigara tespit edildi. Piyasa değeri yaklaşık 8,2 Milyon Lira olan kaçak sigaraya el konuldu.

Bu sırada bu sigaralar Rusya’dan Romanya’ya transit gidecek eşyaların içerisinde yakalandı. (DİP NOT)

Olayla ilgili soruşturma, Karasu Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde devam ediyor.

6 OCAK 2025 / YALOVA'DA DURDURULAN KAMYONDA 3 MİLYON 360 BİN MAKARON ELE GEÇİRİLDİ

Yalova'da polisin durdurduğu kamyonda 3 milyon 360 bin dolu makaron ele geçirildi, sürücü gözaltına alındı.

Yalova Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kaçakçılığın önlenmesine yönelik yürüttüğü çalışma kapsamında M.K. yönetimindeki kamyonu durdurdu.Kapalı kamyonda arama yapan ekipler, koliler halinde 3 milyon 360 bin adet içi kıyılmış tütünle doldurulmuş makaron ele geçirdi.

Olayla ilgili gözaltına alınan M.K. hakkında adli tahkikata başlandığı belirtildi.

…………

18 OCAK 2025 / ADANA'DA 7 MİLYON 50 BİN MAKARON ELE GEÇİRİLDİ

Adana'da 7 Milyon 50 Bin Makaron (filtreli sigara kağıdı) ele geçirildi, bir şüpheli gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, kaçakçılıkla mücadele kapsamında çalışma yürüttü.

Kapalı kasa kamyoneti takibe alan ekipler, merkez Sarıçam ilçesinde durdurdukları araçta 7 milyon 50 bin makaron ele geçirdi.

Gözaltına alınan sürücünün emniyetteki işlemleri sürüyor.

……………..

22 OCAK 2025 / ADANA'DA TIRDA 5 MİLYON 600 BİN MAKARON ELE GEÇİRİLDİ

Adana'da jandarma ekiplerince durdurulan tırda 5 milyon 600 bin makaron (filtreli sigara kağıdı) ele geçirildi, 3 şüpheli gözaltına alındı.

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, kaçak ürün taşındığı belirlenen tırı merkez Sarıçam ilçesindeki kontrol noktasında durdurdu.

Araçtaki incelemede 5 milyon 600 bin makaron ele geçirdi.

Gözaltına alınan sürücü ve yanındaki 2 şüphelinin jandarmadaki işlemleri sürüyor.

………..

23 OCAK 2025 / ADANA'DA TIRDA 7 MİLYON 50 BİN MAKARON ELE GEÇİRİLDİ!

Adana'da polisin durdurduğu tırda 7 milyon 50 bin makaron (filtreli sigara kağıdı) ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, kaçak ürün taşındığı belirlenen tırı merkez Sarıçam ilçesindeki kontrol noktasında durdurdu.

Araçtaki aramada 7 milyon 50 bin makaron ele geçirildi.

Gözaltına alınan sürücünün emniyetteki işlemleri sürüyor.

……………

25 OCAK 2025 / ADANA'DA KAÇAK SİGARA OPERASYONU

Adana'da kaçakçılık operasyonunda 3 zanlı yakalandı.

Adana'da düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 6 bin 80 paket sigara ve 1 milyon 710 bin makaron (filtreli sigara kağıdı) ele geçirildi.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, kaçak sigara ve makaron ticaretinin önüne geçilmesi için çalışma başlattı. Merkez Çukurova ve Yüreğir ilçesinde 2 adrese baskın yapan ekipler, 3 şüpheliyi gözaltına aldı. Adreslerde, 6 bin 80 paket sigara ve 1 milyon 710 bin makaron ele geçirildi.

Zanlıların emniyetteki işlemleri sürüyor.

………………………

31 OCAK 2025 / ADANA'DA PANELVANDA 2 MİLYON 500 BİN MAKARON ELE GEÇİRİLDİ

Adana'da bir panelvanda 2 milyon 500 bin makaron (filtreli sigara kağıdı) ele geçirildi, gözaltına alınan 5 zanlıdan 4'ü tutuklandı.

Adana'da bir panelvanda 2 milyon 500 bin makaron (filtreli sigara kağıdı) ele geçirildi, gözaltına alınan 5 zanlıdan 4'ü tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, D-400 kara yolunun merkez Sarıçam ilçesi mevkisinde uygulama yaptıkları sırada bir otomobilin aynı güzergahtan üst üste geçmesi üzerine harekete geçti.

Otomobili bir panelvanın takip ettiğini belirleyen ekiplerin "dur" ihtarına uymayan araç sürücüleri kaçtı.

Ekipler, Merkez Yüreğir ilçesi Atakent Mahallesi yakınında otomobil ve panelvanı, silahla havaya uyarı ateşi açarak durdurdu.

Otomobilin sürücüsü Alican B. (28) ve panelvanın sürücüsü Masum D. (28) ile araçlardaki Umut Ö. (30) ve Ferhat K. (29) gözaltına alındı.

Yaptıkları aramada panelvanda 2 milyon 500 bin makaron ele geçiren ekipler, makaronların sahibi olduğu öne sürülen Abdullah Ş'yi (32) de gözaltına aldı.

Şüphelilerden Alican B'nin "kasten yaralama" suçundan hakkında yakalama kararı olduğu, Umut Ö'nün ise "yağma" suçundan kesinleşmiş hapis cezasıyla arandığı belirlendi.

İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlılardan Alican B, Umut Ö, Masum D. ve Ferhat K. nöbetçi hakimlikçe tutuklandı, Abdullah Ş. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

………………….

3 ŞUBAT 2025 / KAYSERİ’DE 1 MİLYON 897 DAL MAKARON ELE GEÇİRİLDİ

Kayseri’de polis ekipleri tarafından ocak ayı içerisinde düzenlenen operasyonlarda 1 milyon 897 dal makaron ele geçirildi.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından kaçakçılık faaliyetlerinin engellenmesine yönelik 1-31 Ocak tarihleri arasında çalışma yürütüldü. Farklı adreslere operasyon düzenleyen ekipler; 1 milyon 897 bin 740 dal makaron, 250 gram kaçak tütün, 4 bin 943 paket kaçak sigara, 22 adet ruhsatsız tabanca ve 3 adet ruhsatsız tüfek ele geçirildi.

Ele geçirilen suç unsurları ve toplam 23 olay kapsamında 42 şahıs hakkında gerekli yasal işlemler yapılırken, adli makamlara sevk edilen 14 şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Ayrıca, aranan şahıslar kapsamında da 91 şahıs yakalandı.

12 ŞUBAT 2025 / 28 MİLYON GÜMRÜK KAÇAĞI MAKARON ELE GEÇİRİLDİ

Adana’da düzenlenen operasyonda, piyasa değeri 20 milyon TL’yi bulan 28 milyon 150 bin gümrük kaçağı makaron ele geçirildi.

Operasyonu gerçekleştiren polis ekipleri, yakalanan şahsın, makaronları ucuz diye alıp stokladığını iddia etti.

Kaçak Makaron Ticareti Yapan Şüpheli Tutuklandı

Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Yüreğir ilçesinde gümrük kaçağı makaron ticareti yapıldığına dair ihbar aldı. Yapılan araştırmalar sonucunda, şüpheli Barış A. (45) hakkında operasyon başlatıldı. Ekipler, Barış A.’nın Güzelevler Mahallesi’ndeki deposuna baskın düzenledi. Depoda yapılan aramada, 28 milyon 150 bin gümrük kaçağı makaron ele geçirildi. Piyasa değerinin 20 milyon TL olduğu tespit edilen ürünler, olay yerinde muhafaza altına alındı.

Şüpheli Savunmasında “Ucuz Görünce Stokladım” Dedi

Gözaltına alınan Barış A., emniyetteki ifadesinde, "Çarşıda bunları ucuz görünce alıp stok yaptım. Daha sonra satacaktım" şeklinde kendini savundu. Ancak, şüpheli, yasal işlem başlatılarak adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan Barış A., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

………….

14 ŞUBAT 2025 / ANKARA’da KAÇAKÇILIK OPERASYONU

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Ankara'da gerçekleştirilen operasyona dair bilgiler paylaşıldı.

Ankara Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün istihbarat çalışmalarıyla, kaçakçılıkla mücadelenin aralıksız devam ettiği bildirildi.

Gümrük muhafaza ekiplerince, kaçakçılıkla mücadele kapsamında gerçekleştirilen risk analizi ve hedefleme çalışmaları neticesinde iki farklı araçta yapılan aramalarda, 154 koli içinde 8 milyon 438 bin makaron cinsi eşya tespit edildi. Piyasa değeri yaklaşık 30 milyon lira olan kaçak eşyalara, ekiplerce el konuldu.

……

20 ŞUBAT 2025 / ÇANAKKALE'DE BİR GEMİDE 7 BİN 500 PAKET KAÇAK SİGARA ELE GEÇİRİLDİ

Çanakkale'de bir gemiye düzenlenen operasyonda, 7 bin 500 paket kaçak sigara ele geçirildi.

Çanakkale'de bir gemide 7 bin 500 paket kaçak sigara ele geçirildi

Biga Gümrük Müdürlüğü sorumluluk sahasındaki limanda bulunan Panama bayraklı gemiye, Çanakkale Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ekiplerince operasyon düzenlendi.

Gemideki aramada, makine dairesine gizlenmiş 7 bin 500 paket kaçak sigara bulundu.

Kaçak sigaralara el konuldu, ilgililer hakkında adli işlem başlatıldı.

……….

21 ŞUBAT 2025 / MUĞLA'DA 1 MİLYON 115 BİN MAKARON ELE GEÇİRİLDİ

Muğla'nın Menteşe ve Yatağan ilçelerinde düzenlenen kaçakçılık operasyonlarında 3 şüpheli gözaltına alındı.

Muğla'nın Menteşe ve Yatağan ilçelerinde düzenlenen kaçakçılık operasyonlarında 3 şüpheli gözaltına alındı.

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, gümrük kaçağı ürünlerin ele geçirilmesi ve şüphelilerin yakalanmasına yönelik operasyonlar düzenledi.

Ekipler, Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesi Bozarmut Mahallesi'nde bir iş yeri ve iki konutta yaptıkları aramada, 1 milyon 115 bin doldurulmuş makaron, 390 karton boş makaron, 2 kompresörlü sigara dolum makinesi, 2 kompresör, 75 kilo kıyılmış tütün, 3 bin kilitli poşet, 200 paket gümrük kaçağı nargile kömürü ile uyuşturucu kullanma aparatı ele geçirdi.

Operasyonda yakalanan 3 şüpheli, işlemleri için jandarma karakoluna götürüldü.

…….

20 ŞUBAT 2025 / KONYA'DA 5 MİLYON 906 BİN 400 MAKARON ELE GEÇİRİLDİ!

Konya'da düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 4 şüpheli gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, gümrük kaçağı ürünlerin ele geçirilmesi ve şüphelilerin yakalanmasına yönelik operasyon düzenledi.

Polis, 3 iş yeri, 1 depo, 1 araç ve 1 tırda yaptığı aramalarda, 5 milyon 906 bin 400 boş makaron, 13 bin 200 doldurulmuş makaron, 4 bin 40 kesilmiş darphane bandrolü, 1468 paket sigara, 440 kilogram nargile tütünü, 350 kilogram kıyılmış tütün ve 80 elektronik sigara ele geçirdi.

Operasyonda yakalanan 4 şüphelinin emniyetteki işlemleri sürüyor..

………..

21 ŞUBAT 2025 / SAMSUN’DA 177 BİN ADET KAÇAK MAKARON ELE GEÇİRİLDİ

Samsun'da düzenlenen operasyonda 177 bin adet kaçak makaron ve 350 kilogram kaçak tütün ele geçirildi.

Samsun Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından İlkadım ilçesinde kaçak tütün ve makaron satışına yönelik yürütülen çalışmalarda 2 farklı ikamete operasyon düzenlendi.

Yapılan operasyonda 170 bin adet kaçak makaron, 350 kilogram kaçak tütün ve 7 bin adet doldurulmuş makaron sigara ele geçirildi.

Gözaltına alınan 5 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

……………….

22 ŞUBAT 2025 / Ankara'da 4 bin 700 kilogram kaçak tütün ele geçirildi

Ankara'da jandarma ekiplerince durdurulan TIR'da 4 bin 700 kilogram kaçak tütün ele geçirildi.

Ankara İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, Kahramankazan ilçesindeki kontrol noktasında C.A'nın kullandığı TIR'ı durdurdu.

Araçta yapılan aramada 4 bin 700 kilogram kaçak tütün ele geçirildi.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

BAKAN BOLAT NE DEDİ?

Bakan Ömer Bolat'ın açıklamalarından da bir örnek verelim yazımızda.. Bakan Bolat diyor ki;

"Kaçak elektronik sigara alanında yasadışı ticaret yakalamalarımız bu yılda devam etti. 2024'te 4,469 milyon lira değerinde ve 5 milyon 952 bini aşan elektronik sigara cihazı ve aksamı ele geçirildi. Gıda türündeki yakalamalarda ise bu yıl miktar bazında yüzde 875, değer bazında ise yüzde 630'luk artışla 1,5 milyar liralık 50 bin tonluk kaçak yakalama oldu. Tarihi eserler, doğal ve kültürel varlıklarda da yakalama olaylarında yüzde 116, miktarda yüzde 481, değerde ise yüzde 322 artışla 5,6 milyon liranın üzerinde yakalama gerçekleşmiştir."

İKİNCİSİ Mİ?

İkincisi bazılarını rahatsız edecek ama hani o söz var ya, “Söz konusu vatan ise gerisi teferruattır” diye işte bu sözden yola çıkarak yazalım satırlarımızı.

İkincisi GÜMRÜK KAPILARINDA RÜŞVETİ ÖNLEMEKTİR. Irak, İran ve Suriye’den geldiği MİT, Emniyet raporlarında yazılan kaçak sigaralar her akıllı insanın düşüneceği gibi MAALESEF GÜMRÜK KAPILARINDAN GİRİYOR ve MAALESEF RÜŞVET İLE GİRİYOR... Daha da ileri gidelim mi?

Madem son 3 yılda kaçak sigara devasa boyuta geldi o zaman kaçak sigaranın kaçak girdiği gümrüklerde (anasının ak sütü gibi helal yiyenler hariç) bazı personelin birinci, ikinci akrabalık bağı olanların mal varlıklarını inceleyelim.

Gelin gümrüğünden kaçak sigaraya el sallamış müdür amir memur kim varsa şehidin kanı için, yetimin kursağı için hesap soralım. Var mısınız?

EFENDİM... DUYAMADIM…

 

Bu yazı toplam 90 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar