İZMİRLİNİN CEBİNDEN İZFAŞ YÖNETİCİLERİNE 614 BİN SOYER'İN DANIŞMANINA 474 BİN LİRA PARA GİTMİŞ

İZMİRLİNİN CEBİNDEN İZFAŞ YÖNETİCİLERİNE 614 BİN SOYER'İN DANIŞMANINA 474 BİN LİRA PARA GİTMİŞ

İzmirlinin cebinden İzfaş yöneticilerine 614 bin Tunç Soyer'in danışmanına 474 bin lira para verilmiş

A+A-

İZFAŞ’ın Sayıştay raporunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in şirket yönetim kurulu başkanlığının mevzuata aykırı olduğu belirtilirken ayrıca şirketin içinde bulunduğu mali duruma rağmen yönetim kurulu üyelerine huzur hakkı ile birlikte 614 bin TL tutarında ücret ödendiği ve başkan danışmanının yurt dışı konaklama gideri  için 474 bin tl  verildiği belirtildi.

 

SOYER’İN BAŞKANLIĞI MEVZUAT HÜKÜMLERİNE UYGUN DEĞİLDİR

Yapılan incelemede, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 12’inci maddesine T.C. Sayıştay Başkanlığı İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri A.Ş. 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 10 aykırı olarak Büyükşehir Belediye Meclisinin Başkanı olan Büyükşehir Belediye Başkanının, aynı zamanda şirketlerin yönetim kurulu başkanlığı görevini de yürüttüğü görülmüştür.

 İZFAŞ - İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat Anonim Şirketi 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) hükümleri gereğince Anonim Şirket statüsündedir. Şirketin Yönetim kurulu Başkanı olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı görev yapmaktadır.

Büyükşehir Belediye Başkanının başkanı olduğu şirket yönetim kurulunu ibra etmek ve şirkete ilişkin kanunda düzenlenen diğer genel kurul yetkilerini kullanmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisine Başkanlık etmesi, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Genel Kurulun devredilemez görev ve yetkilerine ilişkin 408’inci maddesine aykırılık teşkil etmektedir. Bu itibarla, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 12’inci maddesi hükmü gereğince Büyükşehir Belediye Meclisinin Başkanı olan Büyükşehir Belediye Başkanının, aynı zamanda anılan Kanun hükümlerince kurulan şirketlerin yönetim kurulu başkanı olması sözü edilen mevzuat hükümlerine uygun değildir.

 

TERRA MADRE FUARI - İKİ ADET PAYLAŞIM İÇİN 100.000 TL

Terra madre fuarı işbirliği alımı işinde; teknik şartnamede sosyal medya fenomenlerinden sosyal medya paylaşımı hizmeti alınacağı belirtilmiş ancak alınacak hizmetin kapsamı, içeriği, miktarı gibi somut kriterler belirlenmemiştir. Bu durumda şartname/sözleşme hükümlerinde alınacak hizmetin somut özellikleri ve teslimine ilişkin kriterleri belirlenmediğinden, işin kabulü sırasında muayene ve kabul komisyonunca hizmetin gereği gibi yerine getirilip getirilmediği net bir şekilde tespit edilememektedir.

Aynı hususta, 03.10.2022 tarih ve 315 nolu yevmiye eki belgelerde görüldüğü üzere Şirket ile yüklenici (D. Gürbüz) arasında imzalanan sözleşme gereğince M. Keskin isimli sosyal medya fenomeninin İEF fuar alanından yapacağı (2) iki adet paylaşım için 100.000 TL bedel karşılığı anlaşılması; ancak bahse konu kişi sözleşmeye aykırı olarak fuar alanından paylaşım yapmadığı halde hizmetin gereği gibi yerine getirildiği kabul edilerek hizmet işleri kabul tutanağının düzenlenmesi ve faturanın kabul edilmesi bir başka örnek olarak tespit edilmiştir.

Aynı şekilde, 24.08.2022 tarihinde imzalanan SAM-2022/126 sayılı sözleşme ile “91.İEF ve 8. İzmir İş Günleri için uluslararası strateji oluşturma, planlama ve iletişim hizmeti” alımı yapılmıştır. İşin teknik şartnamesine bakıldığında, yüklenici yükümlülükleri özetle, iletişim stratejisi oluşturmak, paydaş analizi yapmak, fuar ve kongrelere ilişkin metin içerikleri oluşturmak, iletişim için hedef kitleler belirlemek gibi ifadeler yer almaktadır. Bahse konu işin Teknik Şartnamesinin 5.5.’inci maddesine göre 91.İEF ile ilgili iletişim stratejisi ve planlanmasına ilişkin işin süresi sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren (5) beş gün olarak belirlenmiştir.

Muayene ve kabul komisyonunca düzenlenen hizmet işleri kabul tutanağında işin sözleşme ve eklerine uygun olarak tamamlandığı onaylanmış, 27.12.2022 tarih ve GİB2022/02 nolu fatura kabul edilmiştir. Ancak kabul tutanağı ve hakediş raporu ekinde işin sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olarak yerine getirildiğine ilişkin herhangi bir kanıtlayıcı belge bulunmadığından, muayene kabul komisyonunca yapılan işlemlerin dayanaksız olduğu görülmüştür. Şirket ihtiyaçlarının tespiti aşamasında öncelikle ihtiyaç konusu hizmet somut kriterler belirtilerek ayrıntılı olarak tanımlanmalıdır. Daha sonra denetim, muayene ve kabul işlemlerinin yapılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenerek muayene ve kabul komisyonlarınca yapılacak işlemlerde işin sözleşme/şartname hükümlerine uygun olarak yerine getirilip getirilmediği konusunda hangi kanıtların elde edilerek kabul tutanağına ekleneceği açıkça belirlenmeli ve kabul tutanakları bunlara dayalı olarak düzenlenmelidir.

 

BAŞKAN DANIŞMANINA 474 BİN TL KONAKLAMA GİDERİ

Şirket personeli olmayan ve şirketle iş ilişkisi bulunmayan Büyükşehir Belediyesi başkan danışmanının yurtdışı seyahatlerine ilişkin ulaşım ve konaklama giderleri, yurtiçi aylık araç kiralama ve akaryakıt giderleri ile muhtelif yeme içme giderlerinin Şirket kaynaklarından karşılandığı tespit edilmiştir.

Yapılan incelemede, Şirket ile bir bağı bulunmayan Büyükşehir Belediyesi başkan danışmanının yurtiçi ve yurtdışı seyahat harcamaları için 195-Avans hesabı kullanılmak suretiyle 303.172,62 TL (Avro ve Türk Lirası toplamı) tutarında personel avansı açıldığı, verilen avanslardan 166.711,42 TL (Avro ve Türk Lirası toplamı) tutarında harcama yapılmış olduğu, bu harcamaların ilgisine maliyet hesapları ile ilişkilendirilerek kapatıldığı görülmüştür. Ayrıca, aynı kişiye ilişkin olarak 740.08.04.14 hesap kodunda 308.144,00 TL tutarında ulaşım ve konaklama gideri kaydedilmiştir. Bununla birlikte, Şirket tarafından kiralanmış olan araçlardan birinin bahsedilen kişi tarafından kullanıldığı ve aracın akaryakıt giderlerinin şirket tarafından karşılandığı görülmüştür. Şirketin kendi faaliyetleri kapsamında olmayan harcamaların Şirket kaynaklarından karşılanmaması gerekmektedir.

 

ŞİRKETİN SERMAYESİNİN KORUNMAMASI

Şirketin, sermayenin korunmasına, bu kapsamda sermaye kayıplarına karşı gerekli tedbirlerin alınmasına ilişkin mevzuat hükümlerine uygun olmayan şekilde faaliyette bulunduğu görülmüştür. Şirketin sermayesi 2022 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurullar ile 55.000.000 TL tutarında artırılmış ve bu tutarın 30.000.000 TL’lik kısmı tescil edilmiştir. Ayrıca Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standartlarına göre 31.12.2022 tarihi itibariyle Şirketin kısa vadeli yükümlülüklerinin toplam dönen varlıklarını 63.416.466 TL tutarında aştığı, dönem net zararının 115.661.429 TL, geçmiş yıllar zararlarının 138.560.239 TL olduğu görülmüştür.

 

ŞİRKET YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE HUZUR HAKKI ÖDENMESİ

Şirket üst üste dönemlerde artan tutarlarda zarar ettiği ve sermaye kayıpları nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden sermaye transferi aldığı halde, 2022 yılında Yönetim Kurulu üyelerine huzur hakkı ve ücret olarak 614.986,55 TL tutarında ödeme yapıldığı görülmüştür. 6102 sayılı TTK’nın Anonim Şirket yönetim kuruluna ilişkin “Üyelerin sayısı ve nitelikleri” başlıklı 359’uncu maddesinin “(1) Anonim şirketin, esas sözleşmeyle atanmış veya genel kurul tarafından seçilmiş, bir veya daha fazla kişiden oluşan bir yönetim kurulu bulunur.” hükmü ile A.Ş. yönetim kurullarının genel kurul tarafından seçilmiş bir kişiden dahi oluşabileceği düzenlenmiştir. Buna göre açıklanan şekilde olumsuz bir mali durum içindeki Şirketin yasal bir zorunluluk olmaksızın, bazı Yönetim Kurulu üyelerine yüksek tutarda huzur hakkı ve ücret T.C. Sayıştay Başkanlığı İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri A.Ş. 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 27 ödemesi 6102 sayılı TTK’nın sermayenin ve şirket menfaatlerinin Yönetim Kurulunca korunmasına ilişkin hükümlerine uygun değildir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.