İLKAY BAŞKAN ZEYTİNİ BİLİMLE BULUŞTURDU..KARABURUN EV SAHİPLİĞİ YAPTI
KARABURUN BELEDİYESİ, ZEYTİNİ BİLİMLE BULUŞTURDU
Karaburun Belediyesi, Hollanda ortaklığı ile Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen “İzmir ve Karaburun Döngüsel Tasarım Buluşmaları”na destek olarak ev sahipliği yaptı.
“Pirina: Döngüyü Zeytinden Öğrenmek” isimli uluslararası projenin halka açık ilk toplantısı, 30 Mayıs 2019 Perşembe günü Karaburun Zeytin Okulu’nda gerçekleştirildi.
Karaburun Belediyesi, yarımadanın en önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan zeytin üretiminin artması ve zeytinciliğin gelişmesi için bilimsel çalışmalara destek olmaya devam ediyor. Türkiye ve Hollanda ortaklığı ile yürütülmekte olan “İzmir ve Karaburun Döngüsel Tasarım Buluşmaları”na ev sahipliği yapan Karaburun Belediyesi, İnecik Köyü’ndeki Zeytin Okulu’nda çok sayıda akademisyen, öğrenci ve zeytincilikle uğraşan vatandaşı ağırladı.
Zeytinciliği geliştirmeyi ve farkındalığı artırmayı amaçlayan etkinliklere destek olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Karaburun Belediye Başkanı Av. İlkay Girgin Erdoğan, ilçedeki zeytinlikleri yalnızca bir tarım alanı olarak görmediklerini söyledi. Zeytin alanlarının korunması gereken doğal bir ekosistem olduğunu ve pek çok canlıya yaşam alanı sağladığını hatırlatan Erdoğan, “Ölmez ağaç olan zeytinlerimiz, asırlardır ilçemiz ekonomisinin en önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Zeytinin üretimini ve kullanımını teşvik etmek, eko turizm çerçevesinde bu ürüne gerekli önemi vermek bizim en görevlerimiz arasında. Ülkemizden ve Hollanda’dan gelerek bu çalışmaya katkı koyan tüm misafirlerimize teşekkür ediyoruz” dedi.
Asırlardır süren gelenek
Uluslararası “Pirina: Döngüyü Zeytinden Öğrenmek” isimli proje, Karaburun`da asırlardır süregelen zeytincilik geleneğinden esinlendi. Proje kapsamında, zeytinin “delice”den “pirina”ya evirilen döngüsü, bu döngüde ortaya çıkan ürünler ve ortaya çıkardığı toplumsal, ekonomik ve kültürel ilişkiler ele alınıyor. Bu ilişki sürecinden esinlenerek tasarım adına yeni yaklaşımlar ortaya koyan etkinlik kapsamında çalıştaylar, sunumlar ve atölye çalışmaları yapıldı.
Hollanda’da faaliyet gösteren Creative Industries Fund NL tarafından da desteklenen etkinlik; TU Delft Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi ve Random Works Tasarım Ofisi Kurucusu Serdar Aşut, Tasarımcı Melis Baloğlu, Friso Gouwetor, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Can Gündüz ve Yönetmen Bilge Demirtaş’ın katkıları ile gerçekleşti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.