EGE ÜNİVERSİTESİ'NDE ROBOTİK CERRAHİ DÖNEMİ
Egeli Genel Cerrahi asistanlarına robotik cerrahi eğitimi
EGE ÜNİVERSİTESİ'NDE ROBOTİK CERRAHİ DÖNEMİ
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Genel Cerrahi Anabilim Dalında görevli uzmanlık öğrencilerine yönelik, aynı anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özer Makay ve Op. Dr. Murat Özdemir moderatörlüğünde Robotik Cerrahi eğitimi verildi. Simülatör eğitimlerinin yanı sıra asistanların model üzerinde uygulamalı olarak aldığı eğitimlerin Türkiye’de bir örneğinin bulunmadığını söyleyen EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesinin kaliteli bir sağlık hizmeti sunarken donanımlı akademik kadrosuyla kaliteli bir eğitim verdiğini dile getirdi.
Ege Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında görevli asistanlara yönelik ileri teknoloji robotik cerrahi eğitim programı düzenlendi. EÜTF Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özer Makay ve Op. Dr. Murat Özdemir’in moderatörlüğünde yapılan ve tam gün süren eğitimde uzmanlık öğrencileri robotik cerrahi teknolojisini kullanma fırsatı buldu. EÜ’nün güçlü bir akademik kadroya sahip olduğunu vurgulayan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Hastanemizde bir yandan kaliteli sağlık hizmeti verilirken, asistanlarımızın da eğitimlerine önem veriyoruz. Son 3 yılda hastanemizin alt yapısını büyük ölçüde yeniledik. Teknolojiyi yakından takip ediyor, birçok cihazı da dünyayla aynı anda üniversite hastanemizde kullanıyoruz. Bu hem sağlık hizmetlerimizin hem de eğitim faaliyetlerimizin kalitesini üst seviyelere taşıyor. Simülatör eğitimlerinin yanı sıra asistanların modeller üzerinde uygulamalı olarak aldığı bu eğitimin Türkiye’de bir örneği bulunmuyor. Asistanlarımızın eğitimine katkılarından dolayı Prof. Dr. Özer Makay hocamızı ve ekibini tebrik ediyorum” diye konuştu.
İLERİ TEKNOLOJİYE SAHİP ÜNİVERSİTE
EÜ’nün ileri teknolojiye sahip bir üniversite olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özer Makay, asistanların da gelecek teknolojileriyle yakından ilgilendiklerine dikkat çekti. EÜ’nün elindeki ileri teknolojiyi sadece sağlık hizmetleri için değil eğitim ve akademik faaliyetler için de kullanıldığına değinen Prof. Dr. Makay, “Her yıl verdiğimiz robotik cerrahi eğitimini bu yıl farklı bir şekilde modellendirerek sunduk. Tüm gün boyunca gruplar halinde Genel Cerrahi Anabilim Dalı asistanları bu eğitime dahil edildi. Robotik cerrahi dediğimizde; önceki dönemlerde büyük kesi büyük cerrah dönemi iken ikinci dönemde aynı cerrahiyi küçük deliklerden nasıl yapabilirim ile kapalı cerrahiler ortaya çıktı. Nasıl ki endüstri 4.0’dan bahsediyorsak robotik cerrahiden bahsettiğimizde de cerrahide bir devrimden bahsediyoruz. Robotik cerrahi mevcut olan geleneksel laparoskopik ya da endoskopik cerrahiden nasıl bir farkı var? Robotik cerrahi dediğimizde ileri teknolojiden söz ediyoruz. Burada ameliyatı robot yapmıyor, burada robotik cerrahi teknolojisi kullanılıyor ve bu robotik cerrahi teknolojisi demek geleneksel endoskopik cerrahinin üstüne 2 boyutlu görüntünün artık 3 boyutlu yani gerçek görüntünün cerraha ulaşması anlamına geliyor. Robot kollarıyla geleneksel endoskopik cerrahinin hantal kalabildiği yerlerde robotik cerrahinin kollarının manevralarıyla çok esnek bir şekilde zor olan cerrahi kolaylaşıyor. Daha az kanamanın olması, el titremesinin ortadan kalkması gibi avantajları var. Hasta açısından baktığımızda kapalı cerrahinin avantajlarının hepsini robotik cerrahi de sağlıyor. Hasta daha erken ayağa kalkıyor, daha çabuk iyileşiyor, daha erken işe dönüyor ve kozmetik açıdan avantajlı. Bu eğitimde, simülatör eğitiminin yanı sıra tavuk modelinde ve kendilerinin oluşturduğu modellerde asistanların aynı karın içinde ameliyat yapıyormuş gibi durumu deneyimleme fırsatı sunduk” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.