DOÇ. DR. OLUT: 'OMICRON PANDEMİYİ BİTİRECEK'

DOÇ. DR. OLUT: 'OMICRON PANDEMİYİ BİTİRECEK'

Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Pandemi Sorumlusu Doç. Dr. Ali Ilgın Olut konuştu

A+A-

Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu’nda gündem Omicron Varyantı oldu. İzmir Alsancak Rotary Kulübü Yeni Koronavirüs Covid 19 Pandemisi’nde Omicron Varyantı ile birlikte pandemide yaşanan son gelişmeleri uzmanından öğrenmek için İzmir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Eğitim Görevlisi ve Pandemi Bölüm Sorumlusu Doç. Dr. Ali Ilgın Olut’u ağırladı.

İzmir Alsancak Rotary Kulübü pandemide gelinen son noktayı uzmanından öğrenmek için Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ilgın Olut’u konuk etti. Oldukça yoğun katılımlı gerçekleşen toplantıda konuşan Uzman Doktor Olut, Delta Varyantı’nın ardından Omicron Varyantı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Koronavirüs Covid 19 Pandemisi’nin ikinci yılına girdiğimizde virüsün baskısının tüm dünyada devam ettiğini dile getiren Doç. Dr. Ali Ilgın Olut, “Tüm dünyada vaka sayılarında hiç olmadığı kadar artış gözleniyor. Yılbaşından önceki harita ile 2022 yılının ilk haftası arasında 2 kat artış, ülkemizde ise 4 kat bir artış saptandı. Sadece dün günlük vaka sayısında dünyada yüzde 10 civarında bir geometrik artış söz konusu.. Dünyada 320 milyon hasta 6 milyon ölüm var. Türkiye’de ise toplam 10,5 milyon kişi Covid geçirmiş ve 84 bin ölüm var. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminine göre Avrupa, Balkanlar ve Ortadoğu’nun yüzde 50’si önümüzdeki iki ay içerisinde Covid 19 enfeksiyonu geçirmiş olacak” dedi. Kasım ayında ortaya çıkan Omicron Varyantı ile vaka sayılarının arttığını ancak hastaneye yatış ve ölüm oranlarında bir artış gözlenmediğini de sözlerine ekleyen Doç. Dr. Olut, “Demek ki yeni varyantın farkı var. İncelediğimizde virüs dış protemlerini değiştirerek hücrelere kolaylıkla tutunur hale geldi, uyumlandı. Çoğalma hızının ortalama 70 kat fazla olduğunu gördük. Virüs yaşamaya üretmeye çalışıyor ve yaşaması için de canlı hücre gerekli. Sonuçta ne oldu? Hâkim olan ve daha ölümcül olan Delta Varyantı’na göre bulaştırıcılık 10 kat arttı. Virüs hızlı çoğaldığı için belirti süresi 3 gün oldu yani kısaldı. Evcilleştiği için hücreyi tutmayı öğrendi, öldürücülük oranı da düştü. Şimdi akıllardaki tek soru Omicron salgının sonu mu olacak?” diye konuştu.

“Omicron Varyantı ile Pandeminin Biteceği Konusunda Oldukça İyimserim”

Bu virüs salgının nasıl biteceği konusunda da bilgiler veren Doç. Dr. Ali Ilgın Olut, “Klinik olarak soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonları, kas ağrıları, aşırı yorgunluk, ateş gibi belirtiler gösteren virüs zaman içerisinde mutasyon yaygın hale gelir yada değişik mutasyonlar ile sürer gider. Ben Omicron Varyantı ile pandeminin 2023’e kadar biteceği konusunda iyimserim. Korunma konusunda ise 3 doz aşı, maske, mesafe ve hijyen gibi hızlı yayılımı önleme ve pandemiye bağlı olarak da meydana gelebilecek ekonomik önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyorum. Hayatta kalmak ve üremek konusunda dünyaya gelmiş olan canlıların Allah, doğa dengesini eninde sonunda bulacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.