DEÜ TIP FAKÜLTESİ'NDE SENELİK HAFIZA GÜNLERİ KONTROLLERİ YAPILIYOR

DEÜ TIP FAKÜLTESİ'NDE SENELİK HAFIZA GÜNLERİ KONTROLLERİ YAPILIYOR

DEÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’nda Senelik Hafıza Kontrolleri Yapılıyor

A+A-

 

 Avrupa Birliği Alzheimer Hastalığı Mükemmeliyet Merkezi olarak Türkiye’de tek merkez olan DEÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Demans Polikliniği’nde 1994 yılından bu yana hastalıkla ilgili çalışmalar sürerken 65 yaş üzeri sağlıklı bireylere ve polikliniğe başvuran hastalara senelik hafıza kontrolleri yapılıyor.

 Türkiye’de demanslı (bunama) kişi sayısı 400-600 bin arasında tahmin ediliyor. Demansların en sık rastlanan nedeni olan Alzheimer hastalığıyla yaşlı nüfusun artmasıyla daha fazla karşılaşıyoruz. 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü yaklaşırken Türkiye’de yaşlılarla ilgili farkındalığın oldukça iyi durumda olduğuna değinen, DEÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Türkiye Alzheimer Derneği’nin kurucularından ve İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Görsev Yener son 26 yıldır Demans Polikliniği’nde hastalara ve hasta yakınlarına hizmet verdiklerini ve özellikle Alzheimer konusunda araştırmaların sürdüğünü söyledi. Farkındalık çalışmaları için her yıl yeni etkinliklerle özellikle hasta yakınlarına ulaştıklarını belirten Prof. Dr. Yener şunları söyledi:

 “Türkiye hızla yaşlanan ülkelerden biri. Alzheimer hastalığının görülme sıklığı her 5 yılda bir 2’ye katlanıyor. Genç nüfusun azalmasıyla ve yaşam süresinin artışıyla birlikte bakıma ihtiyaç duyacak yaşlı sayısı artıyor, bakım verecek genç sayısı azalıyor. Demanstan korunma olarak fiziksel ve zihinsel egzersizler, Akdeniz tipi beslenme ve yalnızlığın, işitme kaybının önlenmesi öneriliyor. Bu arada son 25 yıldır yürütülen çalışmalarımızla genişleyen ekibimiz, Nöroloji demans polikliniği, Beyin Dinamiği Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Sinirbilimleri Anabilim Dalı’nda ortaklaşa yürüttüğümüz araştırmalarda sağlıklı bireylere veya hasta adaylarına senelik kontrolleri uygulayıp kimi bireylere hastalığın ilerleyişini geciktirme potansiyeli olan programlar uygulanıyor. Hemşirelik Fakültesi desteğiyle hasta yakınlarına yönelik destek grupları yürütülüyor. Alzheimer Derneği’nin aktiviteleri de hasta yakınlarına çok yararlı oluyor. Çünkü, aslında hastalığın gerçek mağdurları hastanın bakımıyla ilgilenen hasta yakınları. Dünyada Alzheimer hastalığına yönelik bakım, destek ve araştırmalara liderlik eden Alzheimer Birliği tarafından desteklenen bir araştırmamız kapsamında, Alzheimer riski yüksek bireylerde hastalığın ilerleyişini engellemede zihinsel egzersiz programlarının etkililiği inceleniyor. Bu araştırmayla ilgili daha detaylı bilgi almak için [email protected] adresinden Dr. Öğr. Üyesi Derya Durusu Emek Savaş ile iletişime geçebilirsiniz. Alzheimer hastalığıyla ilgili bildiklerimiz hala bilmediklerimizden daha az. Bu konuda özellikle hastalara ve hasta yakınlarına ulaşmaya, onlar için çalışmaya devam edeceğiz.”

Öte yandan Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi olarak hafta boyunca pek çok etkinlik düzenlenirken, özellikle 20 Eylül Cuma günü saat 18.00’de Alsancak Vapur İskelesi çimlerde yoga sunumu ve 21 Eylül Cumartesi günü de Otobüs İle İzmir Gezisi: Alzheimer Farkındalık Etkinliği” yapılacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.