CHP DOĞA HAKLARI’NDAN ACİL EYLEM PLANI ÇAĞRISI
Türkiye’nin Gölleri; Kuraklık ve Kirlilik Tehdidi Altında
Cumhuriyet Halk Partisi Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kuraklık ve kirlilik başta olmak üzere tehdit altında bulunduğu için yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Göller için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir araştırma komisyonu kurulması için Araştırma Önergesi sunan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Türkiye’de son 50 yılda 40’a yakın gölün kuruduğunu, diğer göllerin de kurumaması için uzmanların acil önlem çağrısı yaptığını dile getirdi. Gülizar Biçer Karaca; “Göller Bölgesi başta olmak üzere ülkemizdeki göllerin durumunun araştırılması, kuraklık ve kirlilikle mücadele için gerekli önlemlerin alınması, göllerimiz için Acil Eylem Planı oluşturulması için gerekli adımların atılması amacıyla bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutları ile araştırılması için TBMM’ye önergesini sundu.
KURAKLIK VE KİRLİLİK TEHDİDİNE ACİL EYLEM PLANI HAYATA GEÇİRİLMELİ
Küresel iklim krizinin etkilerinin gözle görülür ölçüde hissedildiğine, Türkiye’de son yıllarda afetlerin arttığına, artan su tüketiminin su kaynaklarını azalttığına, ülkemizin su fakiri haline geldiğine dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca, iklim krizi, kuraklık ve insan etkinliklerinden kaynaklı susuzluğun artışına vurgu yaptı, önümüzdeki yazın, göllerimizi kurtarmak için çok geç olduğunu söyledi. TBMM’de uzmanlar ve bilim insanları ile göllerin bulunduğu yörelerdeki yetkililerin TBMM çatısında kurulacak bir araştırma komisyonunda dinlenmesi, çözüm önerilerinin getirilmesi ve acil tedbirlerin hayata geçmesi için çağrı yaptı.
CHP’DEN YERİNDE İNCELEME ZİYARETLERİ
Gülizar Biçer Karaca; CHP Doğa Hakları Manifestosu’nda da belirttikleri gibi Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu su politikası oluşturulması yönünde çaba göstereceklerini, sadece Göller Bölgesi’nin değil ülkemizin stratejik ve yenilenebilir içme suyu rezervinin rehabilite edilerek kurtarılması için çaba gösterenlerle yan yana duracaklarını, Göllerin de ranta ve betonlaşmaya kurban verilmemesi için çalışacaklarını, en kısa zamanda Eğirdir Gölü, Burdur Gölü ve Beyşehir Gölü için CHP heyeti olarak saha ziyareti yapacaklarını ifade etti.
CHP’nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın araştırma önergesi gerekçesindeki tespitler:
VAHİM KURAKLIK TABLOSU:
Beyşehir’den Burdur’a, Işıklı’dan Acıgöl’e önlem alınmazsa, Göller Bölgesi haritadan silinecek
Meteoroloji verilerine göre Türkiye’nin ortalama sıcaklığı son 50 yılda 1.2 derece arttı. Türkiye’nin ortalama sıcaklığı 1970-1978 yılları arasında 12,7 derece, 1979-1987 yılları arasında 12,8 derece, 1988-1996 yılları arasında 12,8 derece, 1997-2006 yılları arasında 13,4 derece iken 2007-2016 yılları arasında ise 13,9 dereceye yükseldi. Bu sıcaklık artışları; kuraklık tehlikesinin ulaştığı boyutun vehametini ortaya koyuyor.
Özellikle ülkemizin güneyinde, daha çok Burdur, Isparta, Antalya, Afyonkarahisar ve Konya'nın güneyinde yoğunlaşan göllerin oluşturduğu Göller Bölgesi’nde kuraklık önemli bir boyuta ulaşmıştır. Beyşehir, Eğirdir, Akşehir, Burdur, Eber, Acıgöl, Suğla, Ilgın, Işıklı, Salda ve Kovada gibi irili ufaklı gölleri bünyesinde bulunduran Göller Bölgesi, Çöller Bölgesi olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.